Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Japonsko dosiahlo po štyroch mesiacoch opäť obchodný prebytok

Foto: TASR/AP

Výsledok je lepší aj oproti očakávaniam analytikov, ktorí pre február počítali s deficitom na úrovni 120 miliárd jenov.

Tokio 22. marca (TASR) - Japonsko zaznamenalo vo februári po štyroch mesiacoch prvý obchodný prebytok. Dopomohol mu k tomu najmä zvýšený export automobilov a elektroniky do Spojených štátov.

Japonské ministerstvo financií dnes informovalo, že export minulý mesiac oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka klesol o 2,7 % na 5,44 bilióna jenov (48,96 miliardy eur). Dovoz vzrástol o 9,2 % na približne 5,41 bilióna jenov, čo viedlo k obchodnému prebytku v hodnote 32,9 miliardy jenov.

Medziročne to znamená pokles prebytku o 95 %, no v porovnaní s januárom je to prudký obrat, keďže minulý mesiac zaznamenalo Japonsko rekordný obchodný deficit v objeme takmer 1,48 bilióna jenov. Výsledok je lepší aj oproti očakávaniam analytikov, ktorí pre február počítali s deficitom na úrovni 120 miliárd jenov.

V minulých rokoch dosahovalo Japonsko obrovský obchodný prebytok. Od októbra minulého roka však začal dovoz výrazne prekonávať objem vývozu, keďže krajina musela zvýšiť dovoz ropy a plynu, aby vykompenzovala výpadky jadrových elektrární po zemetrasení na severovýchode krajiny v marci 2011. Vývoz navyše utrpel aj v dôsledku silného jenu, ktorý prinútil mnohé japonské firmy presunúť časť výroby do zahraničia.

Čínsky výrobný sektor klesá

Aktivita čínskeho výrobného sektora sa znížila v marci už piaty mesiac po sebe, pričom počet nových objednávok klesol na najnižšiu úroveň za štyri mesiace. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov (PMI) banky HSBC.

Banka v rýchlom odhade uviedla, že index klesol v marci na 48,1 bodu z februárovej úrovne 49,6 bodu. Februárové výsledky síce predstavovali najvyššiu hodnotu indexu za štyri mesiace, no stále to bolo pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu.

Spomalenie aktivity výrobného sektora môže podporiť očakávania niektorých ekonómov, že Peking bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, aby podporil rast ekonomiky. Na druhej strane sú tu ale pretrvávajúce inflačné riziká, pričom čínska vláda už skôr dala najavo, že ceny udrží pod kontrolou.