Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Japonská vláda pripravuje veľký balík na podporu rastu ekonomiky

Japonský premiér Šinzo Abe. Foto: TASR/AP

Menový výbor japonskej centrálnej banky bude rokovať o nastavení menovej politiky.


Tokio 27. júla (TASR) - Japonská vláda pripravuje rozsiahly stimulačný balík pre ekonomiku, uviedol dnes premiér Šinzo Abe. Celková hodnota opatrení na podporu rastu by mala dosiahnuť vyše 28 biliónov JPY (240,9 miliardy eur). Informovala o tom agentúra RTTNews.

Menový výbor japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ) bude vo štvrtok a piatok (28. a 29. 7.) rokovať o nastavení menovej politiky. Vo všeobecnosti sa očakáva ďalšie uvoľnenie, ktoré by malo podporiť rast ekonomiky a spotrebiteľských cien.

Abe uviedol, že balík bude obsahovať fiškálne opatrenia v objeme 13 biliónov JPY. Ďalšie detaily o balíku by mali byť zverejnené na budúci týždeň.

Uvedených vyše 28 biliónov JPY sa rovná takmer šiestim percentám japonského hrubého národného produktu (HDP). Preto ekonómovia berú ohlasované číslo s rezervou a tvrdia, že skutočné výdavky na podporu ekonomiky môžu byť oveľa nižšie.

Už samotná absencia nejakej väčšej krízy vzbudzuje podľa ekonóma Capital Economics Marcela Thielianta pochybnosti, či je japonská vláda skutočne rozhodnutá toľko minúť na podporu rastu.