Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Japonský investor má otvorené dvere do priemyselného parku v Trenčíne

Richard Rybníček primátor mesta Trenčín Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Japonský investor má záujem o výstavbu a prevádzku závodu v priemyselnej zóne na pozemkoch o celkovej výmere 40.000 metrov štvorcových.

Trenčín 22. júla (TASR) – Japonská nadnárodná spoločnosť Akebono Brake Industry má otvorené dvere do trenčianskeho priemyselného parku na Bratislavskej ulici. Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne dnes schválilo návrh primátora Richarda Rybníčka na odkúpenie pozemkov od štátu pre renomovaného svetového výrobcu senzorov a brzdových systémov pre automobilový priemysel.

Japonský investor má záujem o výstavbu a prevádzku závodu v priemyselnej zóne na pozemkoch o celkovej výmere 40.000 metrov štvorcových. Keďže mesto nie je vlastníkom všetkých pozemkov, o ktoré má Akebono Brake Industry záujem, požiadalo o odkúpenie pozemkov Slovenský pozemkový fond. "Mesto Trenčín zaplatí Slovenskému pozemkovému fondu 904.000 eur," priblížil Rybníček.

"Za rok a pol sme absolvovali so spoločnosťou Akebono Brake Industry 11 rokovaní, Japonci sa rozhodovali medzi Slovenskom, Maďarskom, Poľskom a Českou republikou. Rozhodli sa pre Trenčín, čo deklarujú aj podpísaním memoranda. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) uvádza, že by mali vytvoriť v Trenčíne do 350 pracovných miest," skonštatoval trenčiansky primátor s tým, že spoločnosť nežiada od štátu žiadne investičné stimuly.

Mesto Trenčín predá na základe memoranda spoločnosti Akebono Brake Industry 40.000 metrov štvorcových pozemkov v priemyselnom parku, meter štvorcový za 23 eur. Japonci tak mestu zaplatia v niekoľkých splátkach okolo 920.000 eur. Neskôr podľa Rybníčka plánujú rozšíriť svoje priestory v priemyselnom parku až na 120.000 metrov štvorcových. S výstavbou závodu by mali začať v marci budúceho roku, koncom roka 2014 by už mali spustiť výrobu komponentov pre automobilový priemysel.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD v mestskom zastupiteľstve Daniel Beníček zdôraznil dôležitosť projektu pre mesto a celý región, vedeniu mesta však vyčítal fakt, že poslancov najsilnejšieho poslaneckého klubu v zastupiteľstve nepozvali na rokovania s investorom. "Ja ako predseda poslaneckého klubu nemám o rokovaní s investorom od mesta žiadne informácie," skonštatoval Beníček.

Trenčianske mestské zastupiteľstvo musí podľa memoranda schváliť do konca septembra tohto roku všetky potrebné zmluvy, prevody pozemkov a náležitosti potrebné na splnenie memoranda. Ak poslanci do 30. septembra neschvália prevod pozemkov do vlastníctva Akebono Brake Industry, memorandum zanikne. Memorandum tiež zakazuje mestu Trenčín zverejňovať detaily dohody so spoločnosťou.