Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

JAVYS a Prírodovedecká fakulta UK budú spolupracovať vo výskume

Na snímke riaditeľ spoločnosti Javys Pavol Štuller. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spolupráca bude primárne zameraná na vedecko-výskumnú a poradenskú činnosť, spoločensky prospešné aktivity a na vzdelávací proces.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského (UK), Katedra jadrovej chémie budú spolupracovať vo vedecko-výskumnej oblasti a vo vzdelávacom procese. Cieľom je kvalifikované, efektívne a koordinované riešenie úloh vlastného a spoločenského záujmu. V stredu o tom informovala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

"Podpísanie vzájomnej spolupráce je výsledkom rokovaní medzi spoločnosťou JAVYS a Prírodovedeckou fakultou UK, čím sme vytvorili reálny priestor na prehĺbenie vzájomnej spolupráce v príprave odborného personálu v oblasti vyraďovania jadrových zariadení a prípravy nových odborníkov v jadrovej energetike," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ JAVYS Pavol Štuller. Priblížil, že chcú vzájomne spolupracovať aj na vedeckých a grantových projektoch v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania v pôsobnosti oboch strán

Spolupráca bude primárne zameraná na vedecko-výskumnú a poradenskú činnosť, spoločensky prospešné aktivity a na vzdelávací proces. Dekan Prírodovedeckej fakulty UK Peter Fodor povedal, že príprava absolventov bude prospešná pre JAVYS, a zároveň pre plnenie záväzkov a cieľov SR voči Európskej únii (EÚ). Spoločne sa tak budú podieľať na zabezpečení energetickej bezpečnosti Slovenska.

V rámci svojich odborných kapacít je Katedra jadrovej chémie pripravená poskytovať analýzy radiačno-chemických procesov, dozimetrických systémov, ich aplikačný význam výkonnosti. Zároveň môže poskytnúť modelovanie a simuláciu rizík v oblasti vplyvu na životné prostredie či nastavenie environmentálnych, sociálnych a riadiacich štandardov. Umožní aj analýzy účinkov ionizujúceho žiarenia na zložky životného prostredia či hlbinného úložiska pre vysoko rádioaktívny odpad a ožiarené jadrové palivo.