Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Do úložiska rádioaktívnych odpadov vlani uložili 420 kontajnerov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Colný úrad Bratislava

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť je oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi a rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) vlani prepravila a následne uložila v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) 420 kusov vláknobetónových kontajnerov (VBK) s nízkoaktívnym rádioaktívnym odpadom. Informovala o tom dnes hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková. Od jeho uvedenia do prevádzky bolo podľa nej v RÚ RAO uložených 4804 kusov VBK s rádioaktívnymi odpadmi.

RÚ RAO je multibariérové úložisko povrchového typu, určené na konečné uloženie pevných a spevnených nízkoaktívnych rádioaktívnych odpadov, vznikajúcich pri prevádzke a vyraďovaní jadrových zariadení, ďalej vo výskumných ústavoch, v laboratóriách a nemocniciach, ako inštitucionálne rádioaktívne odpady (IRAO) a zachytené rádioaktívne materiály (ZRAM) v SR.

Pripomenula, že JAVYS je zároveň oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi a rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu, ktoré sa objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach alebo na hraničných priechodoch. V roku 2016 JAVYS zabezpečila 9 prípadov záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu, pričom išlo prevažne o rôzne súčiastky poľnohospodárskej a vojenskej techniky.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.