Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

JAVYS v prvom polroku riešila štyri záchyty rádioaktívnych materiálov

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS). Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Záchyty RMNP firma realizuje v súčinnosti so zložkami ministerstva zdravotníctva, ministerstva dopravy a ministerstva vnútra.

Bratislava 14. júla (TASR) – Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) uskutočnila v prvom polroku 2021 dve prepravy vyhoretého jadrového paliva, zabezpečovala dve prepravy čerstvého jadrového paliva a uskutočnila štyri záchyty rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu. V stredu o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.

V rámci činností zabezpečovaných spoločnosťou v oblasti záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu (RMNP) naša spoločnosť uskutočnila štyri záchyty RMNP na území SR. Išlo o tri prípady záchytov častí pružín poľnohospodárskej techniky v spoločnostiach zabezpečujúcich zber druhotných surovín - v spoločnosti Scrapmet Slovakia v Kendiciach, v ŽP EKO QELET v Hliníku nad Hronom a v Železniarňach Podbrezová,“ spresnila Žiaková. Jeden záchyt bol realizovaný na základe oznámenia nového vlastníka rodinného domu v Stupave. JAVYS tam zaistila sklené nádoby s chemickými zlúčeninami s obsahom prírodného uránu.

V prvom polroku JAVYS uskutočnila aj dve prepravy vyhoretého jadrového paliva zo IV. bloku jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach do medziskladu vyhoretého jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach. Okrem toho JAVYS zabezpečovala činnosti technickej a havarijnej skupiny pri dvoch prepravách čerstvého jadrového paliva.

Záchyty RMNP firma realizuje v súčinnosti so zložkami ministerstva zdravotníctva, ministerstva dopravy a ministerstva vnútra. Spoločnosť JAVYS zabezpečuje dohľadanie, identifikáciu a zdokumentovanie RMNP na mieste nahláseného výskytu. Zvyčajne sa podľa hovorkyne nachádzajú v zberných surovinách alebo u spracovateľov železného šrotu.