Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Je ilúziou, že štát zarobí na dani z dedičstva a darovania,tvrdí Sulík

Predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Pavel Neubauer

Takto reagoval šéf liberálov Richard Sulík na nápad ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) znova zaviesť daň z dedičstva a darovania.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Nápad ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) znova zaviesť daň z dedičstva a darovania je podľa opozičnej SaS dôkazom, že vládna strana Smer-SD netuší, ako by mohla napĺňať svoje predvolebné sľuby o istotách a zároveň krajinu ďalej nezadlžovať.

"Predstava, že takýmto spôsobom by štát mohol reálne zarobiť, je obyčajná ilúzia. Slovensko má s týmito daňami skúsenosť a výnosy z nich boli len o málo vyššie ako administratívne náklady spojené s ich výberom. Jediným výsledkom bude vytvorenie nových úradníckych miest," avizoval v stanovisku strany predseda liberálov Richard Sulík.

Slovensko má podľa neho jeden z najlepších daňových systémov na svete a nápady Smeru-SD prinesú iba jeho deštrukciu a finančnú záťaž pre bežných občanov. "Vo všeobecnosti môžeme povedať, že rušenie rovnej dane bude znamenať pokles hospodárskeho rastu a tým aj zníženie daňových príjmov štátu," uviedol Sulík v súvislosti s avizovaným zvyšovaním daní pre bohatých.

Kažimír v utorok (24.4.) počas spoločnej pracovnej cesty v Bruseli s premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) potvrdil, že nová vláda v rámci snahy o stlačenie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku uvažuje aj o znovuzavedení dane z dedičstva, zrušenej ešte v roku 2004.

"V situácii, keď hľadáme každé euro, považujem daň z dedičstva za úplne legitímny nástroj. Samozrejme, s takými hranicami, aby nekomplikovala život ľuďom s bežnými príjmami," priblížil šéf rezortu financií s tým, že daň z dedičstva by musela byť doplnená aj daňou z darovania. Práve darovaním sa totiž dá najjednoduchšie obísť zdanenie dedičstva.