Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jednotková cena tepla sa v budúcom roku zvýši v priemere o 2 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa SZVT zvýšenie jednotkovej ceny tepla vo fixnej zložke nemusí automaticky znamenať pre odberateľov aj zvýšenie nákladov na teplo.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Jednotková cena tepla sa v budúcom roku zvýši v porovnaní s rokom 2012 v priemere o 2 %. Podľa vyjadrenia predstaviteľov Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave spotrebitelia sa dramatického zvyšovania cien tepla zatiaľ nemusia obávať.

Ako vyplynulo z informácií, pre rok 2013 sa zvýši fixná zložka ceny tepla, avšak tá tvorí približne len 30 % celkovej sumy. Dôvodom zvyšovania fixnej zložky je nižšia spotreba tepla u odberateľov. Objednávky oproti minulému roku klesli v priemere o 7 %. Pokles je spôsobený realizáciou rôznych úsporných opatrení zo strany odberateľov, ako je napríklad zatepľovanie.

Podľa SZVT zvýšenie jednotkovej ceny tepla vo fixnej zložke nemusí automaticky znamenať pre odberateľov aj zvýšenie nákladov na teplo. Všetko záleží od toho, koľko si odberatelia tepla objednajú, koľko ho spotrebujú, ako budú šetriť a či výrobca investuje do modernizácie tepelného hospodárstva.

Variabilná zložka ceny tepla, ktorá tvorí približne 70 % z celkovej ceny, zahŕňa najmä náklady na primárne palivo a podobne.