Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Jednotný systém diaľničného mýta by mohol vyriešiť spor s Nemeckom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Bendík

Jednotný celoeurópsky systém diaľničného mýta by mohol vyriešiť súčasný spor medzi EÚ a Nemeckom pre jeho plány spoplatniť diaľnice len pre cudzincov.

Brusel 30. januára (TASR) - Jednotný celoeurópsky systém diaľničného mýta by mohol vyriešiť súčasný spor medzi EÚ a Nemeckom pre jeho plány spoplatniť diaľnice len pre cudzincov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Európska komisia (EK) a Nemecko sú v súčasnosti "na nože" pre plány spoplatniť diaľnice, pričom domáci vodiči by získali úľavy na daniach. Podľa názoru Bruselu môže ísť o nelegálny systém, keďže navodzuje dojem diskriminácie na základe pôvodu. Viaceré členské štáty spoplatňujú diaľnice rôznym spôsobom, čím financujú údržbu rýchlostnej infraštruktúry.

Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová je presvedčená, že problém, ktorý sa snaží vyriešiť Nemecko, sa týka celej Európy. "Preto by sme mali začať rozmýšľať o univerzálnom mýtnom systéme, ktorý by vyriešil potreby osobnej prepravy v Európe." Podľa jej názoru by nová schéma mohla stáť na dobrovoľnosti, čiže členské štáty by sa mohli rozhodnúť, či sa stanú jej súčasťou. EK chce zvrátiť desaťročia trvajúcu krátkozrakosť vlád, ktorá viedla k zhoršeniu stavu infraštruktúry.

Vodiči by platili poplatok podľa precestovanej vzdialenosti a príjmy by sa vrátili členským štátom na investície do infraštruktúry. Hoci Brusel pozorne sleduje národné systémy, aby boli v súlade s európskym právom, snaha zaviesť celoeurópsky systém určite narazí na politický odpor viacerých členských štátov.