Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Jensa Weidmanna vystrieda na čele Bundesbank Joachim Nagel

Na snímke sídlo Nemeckej spolkovej banky (Deutsche Bundesbank) vo Frankfurte nad Mohanom 18. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nagel prevezme post prezidenta Bundesbank 1. januára po Jensovi Weidmannovi. Ten sa v októbri rozhodol ku koncu tohto roka odstúpiť, päť rokov pred skončením svojho funkčného obdobia.

Frankfurt nad Mohanom 20. decembra (TASR) - Novým prezidentom nemeckej centrálnej banky bude Joachim Nagel. Informoval o tom nemecký minister financií Christian Lindner po rozhodnutí vlády.

"Vzhľadom na inflačné riziká výrazne vzrástol význam menovej politiky zameranej na stabilitu. Nagel je skúsený finančník, ktorý dokáže zabezpečiť kontinuitu Bundesbank," uviedol Lindner na sociálnej sieti.

Nagel prevezme post prezidenta Bundesbank 1. januára po Jensovi Weidmannovi. Ten sa v októbri rozhodol ku koncu tohto roka odstúpiť, päť rokov pred skončením svojho funkčného obdobia. Podľa viacerých médií a vládnych zdrojov je za tým najmä jeho márny boj proti výrazne uvoľnenej menovej politike Európskej centrálnej banky (ECB).

Joachim Nagel pôsobil v Bundesbank do roku 2016, v ktorom prešiel do štátnej rozvojovej banky KfW. V súčasnosti pôsobí v Banke pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) a ako zástupca tejto inštitúcie svoje názory na menovú politiku neprezentuje. Vzhľadom na jeho vystúpenia ako člena vedenia Bundesbank v rokoch 2010 až 2016 sa však dá očakávať, že podobne ako Weidmann bude zastávať tvrdý postoj k inflácii a od bánk aj štátov bude vyžadovať finančnú disciplínu.