Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

JetBlue Airways a Spirit Airlines zrušili dohodu o fúzii

Na archívnej snímke zo 7. júla 2022 lietadlo Airbus A320 spoločnosti JetBlue (vľavo) a lietadlo Airbus A320 spoločnosti Spirit airlines na letisku v americkom Fort Lauderdale. Foto: TASR/AP

Dohoda by vytvorila piateho najväčšieho prepravcu v Spojených štátoch a pomohla by Spirit zabezpečiť si prežitie, ale podľa federálneho súdu by znížila konkurenciu a poškodila tak spotrebiteľov.

Washington 4. marca (TASR) - Americkí nízkonákladoví leteckí dopravcovia JetBlue Airways a Spirit Airlines v pondelok formálne zrušili svoju dohodu o fúzii v hodnote 3,8 miliardy USD (3,51 miliardy eur). Oznámili to približne šesť týždňov po tom, čo federálny súd dohodu v januári zablokoval pre obavy z narušenia hospodárskej súťaže. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a Reuters.

Aerolínie JetBlue v pondelok uviedli, že aj keď obe spoločnosti stále veria vo výhody zlúčenia, je nepravdepodobné, že by splnili požadované podmienky a získali súhlas regulačných orgánov do požadovaného termínu 24. júla. Ukončenie transakcie je tak pre oboch dopravcov najlepšie rozhodnutie.

Dohoda by vytvorila piateho najväčšieho prepravcu v Spojených štátoch a pomohla by Spirit zabezpečiť si prežitie, ale podľa federálneho súdu by znížila konkurenciu a poškodila tak spotrebiteľov.

"Vzhľadom na rozhodnutie federálneho súdu a pokračujúcu opozíciu ministerstva spravodlivosti je pravdepodobnosť, že čoskoro dostaneme zelenú na to, aby fúzia pokračovala, extrémne nízka," uviedla Joanna Geraghtyová, generálna riaditeľka JetBlue, v internej poznámke pre zamestnancov.

Bez dohody čaká Spirit ťažká cesta, keďže zápasí so slabým dopytom na svojich kľúčových trhoch a snaží sa vrátiť k udržateľnej ziskovosti. Niektorí analytici dokonca naznačili, že spoločnosť by mohla čeliť bankrotu, ak sa jej nepodarí zabezpečiť si financie.

(1 EUR = 1,0813 USD)