Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Makúch: Uloženie 20 mld. eur v NBS inou bankou je normálna operácia

Na snímke guvernér NBS Jozef Makúch. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vysvetlil, že prostredníctvom centrálnych bánk sa relevantné finančné subjekty z Európskeho hospodárskeho spoločenstva môžu stať účastníkom platobného systému Target 2.

Bratislava 22. mája (TASR) - Uloženie 20 miliárd eur v Národnej banke Slovenska (NBS) zahraničnou centrálnou bankou bola podľa guvernéra NBS Jozefa Makúcha normálna operácia.

"Chápeme túto operáciu ako úplne normálnu, nevidíme v tom, žiadne negatívne riziká, riziko je skôr pozitívne. Táto operácia svojím spôsobom prispela k tomu, že sme vykázali celkom zaujímavý zisk," opísal Makúch v Národnej rade (NR) SR.

Reagoval tak na otázku poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý sa o túto operáciu zaujímal. Makúch vysvetlil, že prostredníctvom centrálnych bánk sa relevantné finančné subjekty z Európskeho hospodárskeho spoločenstva môžu stať účastníkom platobného systému Target 2, v rámci čoho je v systéme Target 2 otvorený účet.

"NBS je povinná takýto účet otvoriť, pokiaľ tieto subjekty spĺňajú predpoklady určené eurosystémom. Keďže to bola centrálna banka, tie predpoklady samozrejme spĺňala," priblížil Makúch. Išlo podľa jeho slov o centrálnu banku z Európskej únie.

Zostatky na účte Target 2 nie sú podľa guvernéra ničím limitované, čiže je vyložene na zvážení banky, koľko si takto uloží a či si financie uloží na Slovensku, alebo niekde inde. Táto banka si podľa Makúcha v NBS uložila sumu 20 miliárd eur. "Ide o krátkodobú operáciu likviditného typu v rámci platobného styku, ktorou si subjekty bežne riešia otázky likvidity," dodal.

Pokiaľ ide o ďalšie informácie o tejto operácii, NBS podľa Makúcha, vzhľadom na nevyhnutnosť dodržiavania bankového tajomstva, nemôže zverejniť podrobnosti. "Všetko, čo som mohol povedať, som povedal," konštatoval.