Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Job sharing je užitočný model práce na čiastočný úväzok

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Prekvapením môže byť fakt, že zdieľané pracovné miesta sa v týchto krajinách využívajú aj na expertných, ale aj náročných manažérskych pozíciách.

Praha 13. júla (TASR) - Kým v EÚ pracuje na skrátený úväzok každý štvrtý zamestnanec, v Česku tak pracuje iba 5 %. Informuje o tom portál denníka E15. Jednou z možností, ako pracovať "inak", je aj job sharing, teda zdieľanie pracovného miesta dvoma alebo viacerými zamestnancami na skrátený úväzok.

Fond ďalšieho vzdelávania v rámci projektu METR uskutočnil prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 4500 osôb. V drvivej väčšine model využívajú matky s malými deťmi v administratíve. O jedno miesto sa obyčajne delia dvaja zamestnanci. Jeden pracuje od pondelka do stredy, druhý od stredy do piatka. V stredu si odovzdajú agendu.

V zahraničí v poslednom desaťročí podiel zdieľaných miest prudko vzrástol. V Nemecku ho v roku 2003 využívalo 9 % firiem, v súčasnosti ich je už 20 %. Vo Veľkej Británii dosiahol ich počet podiel 54 %.

Prekvapením môže byť fakt, že zdieľané pracovné miesta sa v týchto krajinách využívajú aj na expertných, ale aj náročných manažérskych pozíciách.

Medzi českými zamestnávateľmi prevláda konzervatívne myslenie. Zdieľané miesto je pre nich čosi mimoriadne. Vidia v ňom nevýhody, ako sú vyššie náklady či náročná organizácia. Prax však ukazuje, že zdieľané miesto prináša výhody nielen zamestnancom, ale aj zamestnávateľom.

Zamestnávateľ ťaží zo silných stránok oboch pracovníkov, ktorí mu prinášajú dvojnásobok schopností a skúseností, zastupiteľnosť, plánovanie nástupníctva, spokojnosť a lojalitu. Práve vďaka týmto dôvodom treba vnímať job sharing ako vhodný spôsob zamestnávania ľudí, ktorí potrebujú, alebo chcú pracovať "inak".