Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Johnson Controls odčlení svoje aktivity s autosedačkami

Archívna snímka

V Trenčíne sa navrhujú nové sedačky, vyrábajú sa prototypy a tie sa následne testujú.

Trenčín 14. októbra (TASR) - Johnson Controls odčlení svoje aktivity v oblasti výroby automobilových sedadiel a interiérových komponentov do samostatnej firmy Adient, nezávislej spoločnosti verejne obchodovanej na burze cenných papierov v New Yorku. Nová spoločnosť s viac ako 4000 zamestnancami a ôsmimi prevádzkami na Slovensku sa stane jedným z kľúčových zamestnávateľov v slovenskom automobilovom priemysle.

Podľa výkonného riaditeľa Adient pre globálnu externú komunikáciu Davida Roznowskeho spoločnosť Johnson Controls zamerala v uplynulých rokoch svoju pozornosť na energetiku a pridružené činnosti. „Predstavenstvo firmy malo pocit, že je málo pozornosti a prostriedkov venovaných na automobilový priemysel. Predstavenstvo sa rozhodlo vytvoriť odštiepenú firmu špeciálne zameranú na automobilový priemysel,“ doplnil Roznowski s tým, že Adient získa subjektivitu 31. októbra tohto roka.

Ako dodal, spoločnosť Adient bude globálnym lídrom na trhu automobilových sedadiel, ktorý v 33 štátoch bude riadiť viac ako 230 prevádzok s približne 75.000 zamestnancami, a ktorému patrí vedúca pozícia na čínskom trhu. Adient, ktorého konsolidované ročné výnosy dosahujú 17 miliárd dolárov, bude dodávať 25 miliónov sedadlových systémov pre viac ako 360 modelov automobilových vozidiel na celom svete. „Na Slovensku zamestnávame 4500 ľudí a je tu veľký priestor na ďalší rast,“ zdôraznil riaditeľ.

Ako informoval výkonný riaditeľ spoločnosti Adient a riaditeľ Technologického centra v Trenčíne Frank Toenniges, len v Trenčíne zamestnávajú 400 inžinierov, ktorí sa zameriavajú na automobilové sedačky. V Trenčíne sa navrhujú nové sedačky, vyrábajú sa prototypy a tie sa následne testujú. „Budúcnosť nášho technologického centra vyzerá sľubne. Veríme, že sa nám podarí získať niekoľko kontraktov na vývoj sedadiel pre viacero nových modelov automobilov. Zároveň by to prispelo k vytvoreniu nových pracovných miest. Očakávame, že by sme počet zamestnancov v našom trenčianskom technologickom centre mohli zvýšiť asi o desať percent,“ uviedol Toenniges s tým, že spoločnosť v Lozorne vyrába a dodáva kompletné sedačky pre automobily Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne a v Žiline sa vyrábajú kompletné sedačky pre automobily Kia Sportage.

Podľa manažérky spoločnosti pre kompletné automobilové systémy Barbory Záhradníkovej má Adient na severnom Považí ďalšie tri výrobné závody. „Dva sú v Žiline, jeden je špecializovaný na montáž sedačiek, ktoré sa dodávajú priamo zákazníkovi. V druhom sa tkajú látky, z ktorých sa šijú poťahy na sedadlá. Tretí veľký závod máme v Martine,“ priblížila Záhradníková.