Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Johnson kritizuje plán britskej vlády na tesné väzby s EÚ

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Johnson v článku pre Daily Telegraph v pondelok napísal, že tzv. Mayovej plán z Chequers na udržanie väzieb s EÚ po odchode Británie z bloku, oslabí pozíciu Londýna.

Londýn 3. septembra (TASR) - Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v pondelok znova kritizoval politiku premiérky Theresy Mayovej v súvislosti s brexitom. A zároveň predpovedal "víťazstvo" Európskej únie (EÚ) na rokovaniach s Londýnom.

Johnson v článku pre Daily Telegraph v pondelok napísal, že tzv. Mayovej plán z Chequers na udržanie väzieb s EÚ po odchode Británie z bloku, oslabí pozíciu Londýna. Dodal, že Británia "odišla do boja s bielou vlajkou vlajúcou nad jej hlavným tankom." To podnietilo špekulácie, že sa pokúša vytlačiť premiérku z úradu.

Johnson v júli odstúpil z funkcie ministra práve pre nesúhlas s Mayovej plánom brexitu, ktorý kľúčovým členom kabinetu predstavila v sídle britských premiérov v Chequers.

Johnson zohral vedúcu úlohu v kampani pred referendom o brexite v júni 2016. A po prekvapujúcom víťazstve stúpencov odchodu Británie z bloku sa ešte v júli 2016 stal ministrom zahraničných vecí, keďže Británia začala s Bruselom komplexné rokovania o podmienkach brexitu.

Plán z Chequers predpokladá, že Británia opustí jednotný trh, ale bude pokračovať vo voľnom obchode s EÚ v oblasti tovarov a agroproduktov, najmä potravín, prostredníctvom colnej dohody a spoločných pravidiel.

Johnson a ďalší stúpenci tvrdej línie však argumentujú, že takáto dohoda udrží Britániu príliš tesne spojenú s blokom, zatiaľ čo lídri EÚ opakovane spochybnili "životaschopnosť" dohody a upozornili Londýn, že budú potrebné ďalšie kompromisy.

Mayová, ktorá čelí čoraz tvrdšej kampani vo vlastnej Konzervatívnej stane, v nedeľu (2.9.) znova zopakovala, že uprednostní brexit bez dohody pred zlou dohodou.

Rozhovory s Bruselom viaznu. Obom stranám sa nepodarilo dosiahnuť prelom v kľúčových sporných bodoch, ako je budúci režim na hraniciach medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko a budúce obchodné vzťahy.

Johnson tvrdí, že Londýn aj Brusel využívajú otázku írskych hraníc, aby udržali Britániu v colnej únii a na jednotnom trhu.