Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jourová chce rokovať s výrobcami potravín a tovarov dvojakej kvality

Věra Jourová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jourová spresnila, že by malo byť možné odstraňovať praktiky používania dvojakej kvality výrobkov a sankcionovať tých, ktorí sa toho dopúšťajú.

Brusel 17. júla (TASR) - Treba použiť európske právo na to, aby sme poukázali, že používať dvojakú kvalitu potravín a tovarov pod jedným označením je neférové. Uviedla to eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v rámci dnešného zasadnutia Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli, kde sa ministri členských krajín EÚ venovali aj tejto otázke.

Jourová spresnila, že by malo byť možné odstraňovať praktiky používania dvojakej kvality výrobkov a sankcionovať tých, ktorí sa toho dopúšťajú, pričom hlavnú úlohu tu podľa nej majú mať národné orgány pre dohľad nad trhom.

To však podľa nej neznamená, že Európska komisia "dáva ruky preč" od tejto záležitosti. Eurokomisárka poďakovala za testy, ktoré uskutočnili príslušné orgány v Českej republike a ešte predtým na Slovensku, a dodala, že zrejme pribudnú aj výsledky podobných testov ďalších členských krajín.

"Ja potrebujem dôkazy, ktorých produktov sa to týka a som pripravená sa do toho zapojiť a rokovať s tými výrobcami, rokovať s obchodnými reťazcami a skutočne vyvíjať tlak zo strany Európskej komisie a z mojej strany, aby tí výrobcovia prestali s neférovými praktikami," upozornila Jourová.



Na otázku TASR, či si exekutíva EÚ uvedomuje "spoločný front" krajín Vyšehradskej štvorky, ale aj Rumunska a Chorvátska, ktoré upozorňujú Brusel na túto záležitosť, komisárka priznala, že je vidieť, že sa najviac ozývajú práve tieto štáty.

"Ale myslím si, že ak by sme urobili ešte poctivejší prieskum trhu, že by sme mohli nájsť produkty, ktoré majú inú alebo nižšiu kvalitu aj medzi západnými krajinami. Nepovedala by som tak jednoznačne, že je to problém západ - východ, aj keď zatiaľ to testy potvrdzujú," opísala situáciu Jourová.

Komisárka upozornila, že už predstavila návrh legislatívy, aby národné orgány pre kontrolu potravín a na ochranu spotrebiteľov užšie medzi sebou spolupracovali a spájali cezhranične sily, aby mohli účinnejšie bojovať proti takýmto neférovým praktikám. Táto smernica je už "v obehu" a komisárka vyjadrila nádej, že "aj pod tlakom takýchto situácií" budú členské štáty EÚ ochotné ju podporiť.