Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. Počiatek: Diaľnica z Bratislavy do Košíc bude hotová v roku 2019

Archívna snímka. Slávnostným prestrihnutím pásky a odhalením pamätnej tabule minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) spolu so zástupcami Železníc SR (ŽSR) a zhotoviteľa stavby oficiálne ukončil rekonštrukciu železničnej trate. Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek počas slávnostného prestrihnutia pásky. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tomuto termínu síce fandí, ale neverí jeho oponent v diskusii, opozičný poslanec NR SR z Mosta-Híd Árpád Érsek.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Dokončenie diaľnice z Bratislavy do Košíc sa v súčasnosti javí reálnejšie skôr v roku 2019. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Tomuto termínu ale neverí jeho oponent v diskusii, opozičný poslanec NR SR z Mosta-Híd Árpád Érsek. Tvrdí, že bude rád, ak sa spojnica dvoch najväčších miest Slovenska dokončí v roku 2020.

Minister Počiatek totiž v minulosti hovoril, že by rád posunul termín dostavby diaľnice na východ Slovenska na rok 2018, hoci plán výstavby diaľnic rátal s termínom v roku 2019. "Skôr sa už javí reálnejší termín 2019," pripustil dnes Počiatek.

Pokiaľ sa neudejú nejaké zásadné veci ako napríklad zosuv pôdy na niektorom z úsekov diaľnice či nenastanú výrazné nepriaznivé meteorologické podmienky alebo zánik niektorých firiem, tak je tento termín podľa neho reálny. Minister zároveň pripomenul, že na diaľnici D1 sú momentálne nerozostavané už iba dva úseky.

Prvým je obchvat Prešova, na ktorý chce štát spustiť súťaž ešte v tomto roku. "Keby sa ho podarilo vysúťažiť v priebehu budúceho roka a začať ho stavať v priebehu budúceho roka, stále platí termín 2019," zdôraznil Počiatek. Najťažším, najspornejším a najkomplikovanejším je však úsek Turany – Hubová. Na ňom sa štátu podarilo po rokoch dohodnúť s Bruselom environmentálne posúdenie, z čoho vyplývali podľa ministra aj jeho vyhlásenia o termínoch diaľnice do Košíc. Následne sa ale v rámci tohto úseku cesty zosunul svah. "Preto sme museli nanovo posudzovať a hľadať trasovanie tohto úseku," doplnil minister s tým, že sa ho nakoniec podarilo určiť.

Érsek dokončeniu diaľnice do Košíc v roku 2019 síce fandí, ale neverí tomu. "Úsek Turany – Hubová je kľúčom toho celého a ešte nie je rozlúsknutý," upozornil poslanec. Podľa jeho slov sa trasa diaľnice v tomto úseku ešte nerozhodla. Keď bude teda spojnica Bratislavy a Košíc dokončená v roku 2020, bude podľa vlastných slov veľmi rád.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Milan Kapusta


Šéf rezortu dopravy sa v rámci diskusie vyjadril aj k vyšetrovaniu nešťastia pri výstavbe diaľničného mosta pri Kurimanoch. Uviedol, že počul, a teda má veľmi neoficiálne informácie o tom, že vinu ponesie statik. "Nemám priamo tieto informácie od vyšetrovateľov, lebo ich mať nemôžem. Počul som tiež takúto verziu," priblížil Počiatek.