Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

J.RICHTER: Firmy hlásia nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Viac ako 100. 000 nezamestnaných je v evidencii úradov práce pol roka. Ide pritom o kvalifikovaných ľudí.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Viac ako 100.000 nezamestnaných je v evidencii úradov práce pol roka. Ide pritom o kvalifikovaných ľudí. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) avizoval, že s touto kategóriou nezamestnaných je potrebné v najbližších mesiacoch pracovať. A to najmä pre to, že firmy hlásia nedostatok pracovnej kvalifikovanej sily.

"V júli 2016 úrady práce evidovali 61.105 uchádzačov do troch mesiacov, ďalších 41.131 sú uchádzači do šiestich mesiacov. To znamená 102.000 uchádzačov je evidovaných do pol roka. Sú to ľudia, ktorí majú relatívne skúsenosti, prax, ktorí majú aj pracovné návyky," podotkol Richter. Z tohto počtu ľudí je pritom podľa jeho slov len jedna tretina na dávkach v nezamestnanosti a dve tretiny podporu nepoberajú.

Ministerstvo práce si dalo vypracovať analýzu týchto nezamestnaných. Z hľadiska vzdelania sa ukázalo, že 60.000 evidovaných sú absolventi stredných odborných škôl, približne 25.000 ľudí má vysokoškolské vzdelanie a len 1231 nemá ukončené základné vzdelanie.


Medzi nezamestnanými sú aj kvalifikovaní remeselníci


Naposledy pritom väčšina z týchto nezamestnaných zastávala riadiacu funkciu v zamestnaní, sú medzi nimi špecialisti, odborní a technickí pracovníci, ľudia, ktorí pracovali v administratíve, službách a v obchode. "Je medzi nimi až 8212 kvalifikovaných remeselníkov a 10.000 montérov strojov a zariadení, čo je pre mňa najviac prekvapujúce. Toto sú všetko kategórie, po ktorých zamestnávatelia najviac volajú z hľadiska potreby uspokojenia voľných pracovných miest," skonštatoval minister práce s tým, že práve na prácu s touto kategóriu ľudí sa plánuje rezort v najbližšom období zamerať.

Podľa Richtera by však mali s úradmi práce viac komunikovať aj samotní zamestnávatelia, pretože kvalifikovaní ľudia, ktorí sú v evidencii úradov práce, majú veľkú šancu sa zamestnať. "Toto je cesta, ako relatívne rýchlo pomôcť firmám pri obsadzovaní voľných pracovných miest. Je to aj odpoveď, že cesta pre otvorenie trhu z tretích krajín plošne tu stále nie je," dodal Richter s tým, že úrady práce však akceptujú požiadavky firiem, ak majú záujem o zamestnancov aj mimo krajín únie.