Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

RICHTER: Nezamestnaní pod exekúciou by mohli využiť splátkový kalendár

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas príhovoru. Foto: TASR

Podľa jeho slov je problém s nezamestnanými ľuďmi, ktorí majú problém s exekúciou, najvypuklejší hlavne v krajoch s vyššou mierou nezamestnanosti.

Bratislava 28. júna (TASR) - Ľudia bez práce, ktorí majú problém s exekúciou, by mohli využiť osobný bankrot alebo splátkový kalendár, aby nemali obavu zamestnať sa. Tieto dve formy by sa mohli dostať do novely zákona, ktorý by mal riešiť exekúcie. Pripravuje ho rezort spravodlivosti spoločne s ministerstvom práce. Ako totiž už dávnejšie upozornil minister práce Ján Richter (Smer-SD), desaťtisíce ľudí sú pod exekúciou, ktorá im bráni štandardne sa zamestnať.

"Legislatívu pripravuje ministerstvo spravodlivosti a veľmi úzko spolupracujeme. Rysujú sa dve možnosti. Prvá možnosť je takzvaný osobný bankrot. Druhou možnosťou je zaviesť pre týchto ľudí takzvaný splátkový kalendár," priblížil pre TASR Richter s tým, že po zavedení takéhoto kalendára by sa nestávalo, že po tom, čo človek začne pracovať, okamžite príde exekútor a automaticky mu zoberie mzdu, ktorú zarobí. "Na základe splátkového kalendára by sa mali stanoviť isté hodnoty odkiaľ - pokiaľ, možno až v rozpätí piatich rokov, aby bolo motivačné pre pracovníka, ktorý je pod exekúciou, štandardne pracovať a nehľadať iné formy a obchádzanie zákona. Zároveň by sa plnila aj litera zákona a rozhodnutie súdu o vrátení peňazí, ktoré človek dlhuje," vysvetlil Richter.

Podľa jeho slov je problém s nezamestnanými ľuďmi, ktorí majú problém s exekúciou, najvypuklejší hlavne v krajoch s vyššou mierou nezamestnanosti. "Sú to hlavne tri kraje, Prešovský, Košický a Banskobystrický. Trošku to súvisí aj so sociálno-ekonomickou situáciou, že tu ľudia viac riskujú a využívajú hlavne nebankovky na branie si úverov, ktoré nie sú potom schopní uhrádzať," domnieva sa minister práce.

Problém s exekúciami však Richter nevníma len z pracovnoprávneho hľadiska a politiky zamestnanosti. Problémy s dlhmi majú aj dôchodcovia. "Objavuje sa aj pri Sociálnej poisťovni. Týka sa veľmi veľkého percenta dôchodcov. Evidujeme dokonca nejakých 70.000. Tam je to ďaleko zložitejšie. Prijali sme opatrenia, že minimálne do výšky životného minima musí dôchodcovi ostať dôchodok alebo príjem, ale aj napriek tomu sú situácie ďaleko zložitejšie a vo veľa prípadoch hrozí odobratie bytu, domu, čo je veľmi vážny sociálny problém, pretože postarať sa o takýchto ľudí aj z hľadiska štátu a samosprávy je veľmi finančne náročné," priblížil Richter. Avizoval, že do novely zákona by mali byť zapracované aj pripomienky z dozornej rady zo Sociálnej poisťovne. "Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára budúceho roka. To znamená, že reálne v jesenných mesiacoch pani ministerka spravodlivosti predloží novelu zákona do legislatívneho procesu," dodal Richter.