Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jüan nebude ďalej oslabovať, uviedol guvernér čínskej centrálnej banky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvyšovanie odlevu kapitálu z Číny sa stalo zdrojom rastúcich globálnych obáv a prinútilo Peking intervenovať v prospech domácej meny.

Peking 14. februára (TASR) - Guvernér čínskej centrálnej banky (People’s Bank of China, PBOC) Čou Siao-čchuan sa snažil zmenšiť obavy z poklesu devízových rezerv. Dodal, že nevidí dôvod pre pokračovanie devalvácie jüanu. Informovala o tom CNBC.

V rozhovore, ktorý počas víkendu zverejnila čínska mediálna firma Caixin, Čou poprel špekulácie, že Peking sprísni kapitálové kontroly. "Je normálne, že devízové rezervy sa zvyšujú a klesajú, pokiaľ sa neobjavia nejaké fundamentálne problémy," uviedol. "Aktuálne sa cezhraničné kapitálové toky nachádzajú na normálnej úrovni." Dodal, že je potrebné rozlišovať medzi odlevom a útekom kapitálu.

Zvyšovanie odlevu kapitálu z Číny sa stalo zdrojom rastúcich globálnych obáv a prinútilo Peking intervenovať v prospech domácej meny. Počas januárových turbulencií na čínskom trhu z krajiny odtieklo za mesiac okolo 113 miliárd USD (100,22 miliardy eur), odhaduje Inštitút pre medzinárodné financie (IIF). Nedávno zverejnené údaje ukázali, že čínske devízové rezervy klesli v januári na najnižšiu úroveň za 4 roky.

(1 EUR = 1,1275 USD)