Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Podľa Junckera sa EÚ pre opatrenia môže dočkať sociálnej revolúcie

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Jean-Claude Juncker, bývalý predseda Euroskupiny, si myslí, že sa tak môže stať, ak sa EÚ nepodarí upraviť politiku tvrdých úspor.

Brusel 14. marca (TASR) - Európska únia (EÚ) sa môže dočkať "sociálnej revolúcie", ak sa jej nepodarí upraviť politiku tvrdých úsporných opatrení a skĺbiť ju s požiadavkami na podporu hospodárskeho rastu. Vyhlásil to pred začiatkom summitu luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, bývalý predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Mám veľké obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky," povedal Juncker po príchode do Bruselu. "Nemôžem vylúčiť, že sa ženieme do nebezpečenstva a dočkáme sa sociálnej revolúcie, sociálnej rebélie... Domnievam sa, že sa bude musieť nájsť nový priesečník medzi konsolidáciou verejných financií a prorastovou politikou."

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má iný názor a navrhla, aby únia použila peniaze, ktoré vyčlenila na podporu hospodárskeho rastu, na vytvorenie pracovných miest pre mladých ľudí a na zvýšenie konkurencieschopnosti európskeho bloku.

Na druhej strane francúzsky prezident Francois Hollande zase tvrdí, že rozpočtová politika EÚ je príliš tvrdá, a navrhuje, aby únia povolila v tomto smere väčšiu "flexibilitu".