Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

JUNCKER: EÚ už nemá čo Grécku ponúknuť, jeho odchod z eurozóny nechce

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) Foto: TASR/AP

Predseda EK očakáva, skonštatoval na úvod, že eurozóna zostane 19-členná a Grécko nebude musieť opustiť spoločnú menovú úniu.

Brusel 29. júna (TASR) - Odchod Grécka z eurozóny nikdy nebude pre mňa prijateľnou možnosťou, ale nemôžem sa brániť proti všetkým. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker počas vyše polhodinového emotívneho vystúpenia pred novinármi, v ktorom sa venoval gréckej kríze.

Predseda EK očakáva, skonštatoval na úvod, že eurozóna zostane 19-členná a Grécko nebude musieť opustiť spoločnú menovú úniu. Na adresu Grékov, ktorí EÚ a neústupčivosť veriteľov označujú ako útok na demokraciu, Juncker upozornil, že žiadna demokracia v eurozóne neznamená viac ako ostatné demokracie, pričom "ani jedna demokracia nemôže ísť proti osemnástim a osemnásť proti jednej".

Opísal sklamanie európskych partnerov Grécka, ktorí boli koncom minulého týždňa zaskočení novým a nečakaným návrhom gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa vyhlásiť referendum o predĺžení programu finančnej pomoci. Zdôraznil, že toto nie je žiadna pokerová hra, pri ktorej sa dá klamať a platí, že "tu všetci získame alebo prehráme".

Šéf exekutívy EÚ pripomenul, že reformy, ktoré v rámci rokovaní s Aténami žiadali veritelia, neboli zamerané proti platom gréckych občanov a ani nešlo o škrty na úrovni dôchodkov, naopak, vytvárali predpoklad väčšej sociálnej spravodlivosti.



V súvislosti s dôchodkovou reformou, ktorá bola jednou zo sporných oblastí rokovaní, Juncker poukázal na skutočnosť, že samotná grécka vláda presadzuje názor, že treba reformovať penzijný systém, aby bol udržateľný.

Dodal, že nikto nemôže robiť prácu za grécku vládu v oblasti daní, kde požiadavky zo strany EÚ smerovali k transparentnosti štátnej správy a nezávislej správy daní, čo by pomohlo aj pri boji s korupciou. Tieto návrhy EÚ neboli podľa jeho slov správne vypočuté.

"Urobil som všetko, čo som mohol a nezaslúžim si všetku tú kritiku. Ani ja, ani šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem," uviedol Juncker.

Upozornil, že lídri iných členských krajín eurozóny, ktoré mali rovnako finančné problémy, preukázali dostatok zodpovednosti pri prijímaní úsporných opatrení.

"Gréci sú blízki môjmu srdcu a snažil som sa byť na ich strane. Odchod Grécka z eurozóny nikdy nebude možnosťou pre mňa, ale nemôžem sa brániť proti všetkým," priznal Juncker.

V závere skonštatoval, že záchranný program pre Grécko bol "náročný balíček, ale spravodlivý" a dodal, že teraz treba dospieť k vyrovnanej a spravodlivej dohode s Gréckom.

"Dnes už nemôžeme Grécku dávať nové návrhy," upozornil Juncker, avšak dodal, že "dvere sú stále otvorené". Nadchádzajúce referendum označil za "okamih pravdy" a vyzval Grékov, aby hlasovali "áno".

"Ak Gréci zahlasujú áno, odkaz pre EÚ a celý svet bude, že Grécko chce zostať v eurozóne a v EÚ. Netreba hneď páchať samovraždu zo strachu pred smrťou," opísal situáciu Juncker.