Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Juncker naposledy predsedá zasadnutiu Euroskupiny

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Juncker bol predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, celých osem rokov.

Brusel 11. februára (TASR) - Ministri financií eurozóny pravdepodobne neprijmú žiadne závažné rozhodnutie na dnešnom zasadnutí, ktorému naposledy predsedá luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, konštatuje agentúra RTTNews.

Juncker bol predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, celých osem rokov. V januári si ministri vybrali za jeho nástupcu holandského rezortného kolegu Jeroena Dijsselbloema.

Cyprus dnes pritom vyzval Euroskupinu, aby pokročila v procese schvaľovania záchranného úveru, o ktorý vláda v Nikózii požiadala ešte v júni 2012. No aj keď je finančná pomoc pre stredomorský ostrov jedným z bodov dnešnej schôdze, nastávajúci šéf Euroskupiny Cypru odkázal, že ministri o nej budú rozhodovať až po prezidentských voľbách, ktoré sa na ostrove uskutočnia 17. februára. To znamená, že o úvere budú hlasovať až v marci. A aj to iba vtedy, ak Nikózia splní všetky podmienky, vrátane zvýšenia transparentnosti cyperských bánk či schválenia ďalšej legislatívy, ktorá zabráni praniu špinavých peňazí na ostrove.

Cyprus podľa predbežných odhadov bude potrebovať finančnú pomoc vo výške 17 miliárd eur.

Euroskupina dnes možno zváži aj žiadosť Írska o ukončenie záchranného programu v tomto roku, ako aj uvoľnenie ďalšej splátky z úveru Grécku. Ďalšou témou stretnutia bude zrejme priama rekapitalizácia bánk v eurozóne z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).