Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Juncker pred výborom EP priznal, že zanedbal férovú daňovú súťaž

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR Michal Svítok

Juncker sa už po druhý raz dostavil pred tento výbor, aby vysvetlil súčasné iniciatívy eurokomisie v boji proti daňovým únikom, ale aj preto, aby opätovne vysvetlil svoju úlohu v kauze LuxLeaks. J


Brusel 30. mája (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes počas výsluchu pred poslancami Európskeho parlamentu v spojitosti so škandálom LuxLeaks priznal, že kým bol vo funkcii predsedu vlády Luxemburska, "zanedbal" zaistenie spravodlivej daňovej súťaže.

Kauza, ktorá vypukla v novembri 2014, keď už bol Juncker na čele exekutívy EÚ, sa týka obrovských daňových únikov spôsobených uzatváraním tajných dohôd medzi luxemburskou vládou a stovkami nadnárodných spoločností. Juncker už vtedy prisľúbil, že sa ako dotknutá osoba nebude brániť objektívnemu vyšetrovaniu.

"Som v prospech daňovej súťaže, tá ale musí byť spravodlivá a taká nebola vždy,"
opísal Juncker svoje "zanedbanie" v rámci vypočúvania pred výborom EP, ktorý túto kauzu vyšetruje.

Juncker sa už po druhý raz dostavil pred tento výbor, aby vysvetlil súčasné iniciatívy eurokomisie v boji proti daňovým únikom, ale aj preto, aby opätovne vysvetlil svoju úlohu v kauze LuxLeaks. Juncker bol premiérom Luxemburska v rokoch 1995-2013, keď došlo k tajným dohodám medzi vládou a veľkými firmami ako napríklad Fiat, Pepsi, IKEA, AIG, Coach či Deutsche Bank. Spolu malo ísť o takmer 340 veľkých firiem, ktoré využívali možnosť značných daňových úľav.

"Nie som architektom tohto systému, ale som politicky zodpovedný,"
priznal Juncker už v roku 2014, krátko po zverejnení dokumentov odhaľujúcich celú hĺbku daňového škandálu.

Dnes na pôde europarlamentu spresnil, že ako luxemburský premiér a minister financií nikdy nebol priamo zapojený do "osobitných dohôd" so zahraničnými firmami a ani s firmami nediskutoval o konkrétnych daňových opatreniach. Vysvetlil, že daňové úpravy boli dohodnuté medzi firmami a fiškálnymi inštitúciami Luxemburska, a nie s ministrami jeho vlády. "Ide o jasný princíp v Luxembursku, ktorý ale neplatí všade v Európskej únii", dodal Juncker.

Luxembursko je aj v súčasnosti predmetom vyšetrovania zo strany Európskej komisie. Dôvodom je neoprávnené poskytnutie štátnej pomoci pri daňovom zaobchádzaní s obrími firmami Amazon a McDonald's.