Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Falšovanie testov výfukových plynov vyjde Volkswagen draho

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Volkswagen pripustil, že manipuloval s výsledkami emisných testov v USA.

Soul/Berlín 22. septembra (TASR) - Vzhľadom na falšovanie výsledkov kontrolných testov škodlivín vo výfukových plynoch áut Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom v USA upozorňuje Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) na možné rušenie pracovných miest. "Škody spôsobené stratou dobrého mena vyjdú VW veľmi draho nielen v Spojených štátoch, ale aj globálne," povedal prezident DIW Marcel Fratzscher. Agentúra DPA cituje jeho vyjadrenia pre dnešné vydanie denníka Bild-Zeitung. "Tým môžu byť ohrozené pracovné miesta vo VW a aj u mnohých jeho dodávateľov".

Fratzscher si myslí, že finančná pokuta by mala byť pre koncern najmenším problémom. Škandál môže spôsobiť škody aj iným nemeckým vývozcom. VW sa doteraz pokladal za ochranný štít pre produkty Made in Germany.

Teraz musí ísť o minimalizáciu škôd pre VW a nemeckých exportérov ako celku.

Americký úrad na ochranu životného prostredia EPA obvinil VW, že sa dopustil falšovania výsledkov škodlivín vo svojich autách s dieselovým motorom. Wolfsburský koncern skutok priznal a sľúbil, že s vyšetrovateľmi bude spolupracovať. VW už zastavil v USA predaj modelov so zmanipulovaným testovacím programom.

Škandál sa rozrastá


Škandál so zmanipulovanými testami výfukových plynov modelov Volkswagenu (VW) s dieselovými motormi sa rozrastá. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

Podľa najnovších údajov môže doň patriť až 11 miliónov jeho vozidiel. Číslo je väčšie ako ročná produkcia koncernu s 12 dcérami. Vlani vyrobil spolu 9,5 milióna áut. Z nich sa 600.000 predalo v Spojených štátoch.

Koncern si na riešenie problému vyčlenil 6,5 miliardy eur a zrejme dôjde aj k obmedzeniu výroby v tomto roku.

Skreslené výsledky na testoch v porovnaní s reálnymi hodnotami sú v motoroch typu EA 189. Informovalo o tom vedenie VW. Koncern pracuje na tom, aby sa tieto odchýlky dali odstrániť technickými opatreniami.

Akcie VW reagovali v pondelok (21.9.) na prúd zlých správ o firme prepadom až o 20 %.

Vedenie koncernu dnes informovalo, že sa o vyjasnenie nezrovnalostí usiluje s mimoriadnym nasadením, lebo Volkswagen nestrpí nijaké porušovanie zákonov.

Rozšíril sa aj do Južnej Kórey


Škandál nemeckého výrobcu áut Volkswagen (VW), ktorého americké úrady vyšetrujú pre manipuláciu s výsledkami emisných testov jeho dieselových vozidiel, sa už rozšíril aj do Južnej Kórey. Úrady v Soule oznámili, že preveria tri z dieselových modelov VW, ktoré sa predávajú v tejto ázijskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akcie VW sa prepadli o 19 % po tom, ako americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyhlásil, že nemecký výrobca áut vo svojich vozidlách použil softvér, ktorým skreslil výsledky emisných testov. Týka sa to 482.000 modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. VW zastavil predaj týchto modelov, kým problém so softvérom neodstráni.

Médiá však informovali, že americké ministerstvo už začalo proti VW trestné stíhanie a hrozí mu pokuta až 18 miliárd USD (16 miliárd eur).

Juhokórejskí odborníci otestujú 4000 až 5000 modelov Jetta, Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2014 a 2015. Predaj automobilov Volkswagen a Audi sa v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka podieľal 28,2 % na celkovom odbyte zahraničných áut v ázijskej krajine.

VW pripustil, že manipuloval s výsledkami emisných testov v USA a zároveň nariadil vyšetrovanie.

Austrália chce vedieť, či VW aj na jej trh dodal autá so zlým softvérom


Austrálska vláda požiadala nemeckú automobilku Volkswagen (VW), aby ju informovala, či aj na jej trh dodávala autá so softvérom, ktorý manipuluje s údajmi o emisiách. Informovala o tom agentúra DPA.

Škandál s emisiami odhalili v USA. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) minulý týždeň Volkswagen obvinila, že do celej rady dieselových modelov VW a Audi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Normy pre tieto emisie sú v USA veľmi prísne. Týka sa to 482.000 modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015, ktoré Volkswagen dodal na americký trh.

Ministerstvo spravodlivosti USA už nariadilo vyšetrovanie celého prípadu.

Na škandál už zareagovala Južná Kórea, ktorá tiež nariadila kontrolu emisií modelov VW a Audi s dieselovými motormi.

A najnovšie sa k nim pridala austrálska vláda, ktorá žiada nemecký koncern o informácie a vysvetlenie.

Viaceré nemecké automobilky sa teraz obávajú, že škandál Volkswagenu poškodí aj ich reputáciu.