Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Dohody európskych štátov s Ruskom o Južnom prúde porušujú pravidlá

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za jeden z problémov EÚ považuje napríklad fakt, že ruský plynárenský koncern Gazprom bude dodávať plyn a zároveň bude prevádzkovať samotný plynovod.

Brusel 5. decembra (TASR) - Dohody uzatvorené medzi Ruskom a niektorými krajinami Európskej únie o výstavbe plynovodu Južný prúd porušujú pravidlá EÚ a musia sa prepracovať. Oznámila to dnes Európska komisia (EK). Informovala o tom agentúra DPA.

Dohodu o výstavbe Južného prúdu, ktorý by mal prepravovať ruský plyn po dne Čierneho mora do južnej a strednej Európy s cieľom obísť Ukrajinu, podpísali s Ruskom v rokoch 2008 až 2010 Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Podľa Európskej komisie ale medzivládne dohody medzi Moskvou a spomínanými štátmi porušujú pravidlá EÚ, uviedla dnes hovorkyňa EK Marlene Holznerová. "Informovali sme tieto členské štáty, aby spomínané dohody opätovne prerokovali," povedala Holznerová s tým, že inak im hrozí konanie za porušenie pravidiel EÚ, čo môže viesť k vysokým pokutám.

Za jeden z problémov EÚ považuje napríklad fakt, že ruský plynárenský koncern Gazprom bude dodávať plyn a zároveň bude prevádzkovať samotný plynovod. Okrem toho, plynovod je určený výhradne pre ruský plyn, zatiaľ čo EÚ požaduje, aby takéto projekty boli sprístupnené aj iným hráčom na trhu. Navyše, doriešiť sa bude musieť aj tarifná štruktúra.

Holznerová dodala, že je v záujme každej krajiny, aby sa tieto právne problémy vyriešili, inak by podľa nej banky mohli mať problém poskytnúť peniaze na projekt. "Európska komisia je pripravená v tejto veci poskytnúť poradenstvo a pomoc," povedala. Ako dodala, pre všetky zúčastnené strany je najlepšie mať istotu, čo je v súlade s pravidlami EÚ a čo nie.

Výstavba plynovodu sa už začala, a to na území Ruska, Bulharska a Srbska. V tejto súvislosti Holznerová povedala, že Európska komisia nemá právomoc stavebné práce zastaviť.

Dnešné oznámenie EK prichádza v čase napätých vzťahov medzi EÚ a Ruskom potom, ako Ukrajina odložila podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. Ako dôvod sa pritom otvorene spomína zvýšený tlak Ruska na Kyjev. Brusel a Moskva sa dostali do sporu aj pre vyšetrovanie Gazpromu za možné zneužívanie dominantného postavenia v oblasti dodávok plynu na trhoch strednej a východnej Európy. Ako však tento týždeň EK uviedla, Gazprom je pripravený na určité ústupky s cieľom vyšetrovanie ukončiť.