Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

K dohode o OKD nedošlo, vedenie budúci týždeň rozhodne o insolvencii

Na archívnej snímke predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Čaká sa ešte na pondelňajšie zasadnutie vlády. Predstavitelia vlády ale už niekoľkokrát uviedli, že na ponuku investorov nemienia pristúpiť.

Praha 1. mája (TASR) - Majiteľom a veriteľom OKD sa v požadovanom aprílovom termíne nepodarilo dosiahnuť dohodu s vládou o spoločnej záchrane zadlžených baní. Vedenie OKD sa preto zíde v utorok 3. mája, aby prerokovalo, či pošle firmu do insolvencie. Čaká sa ešte na pondelňajšie zasadnutie vlády. Na svojom webe to uviedla materská spoločnosť NWR, ktorá prevádzku stratovej ťažobnej spoločnosti financuje. Informoval o tom server iDNES.cz.

Väčšinovými akcionármi na burze kótovanej NWR je skupina fondov označovaná ako Ad Hoc Group, ktorá NWR ovláda od konca februára, keď im svoje podiely v zadlženej firme zanechali Zdeněk Bakala a Peter Kádas. Odvtedy Ad Hoc Group od vlády chce, aby sa do reštrukturalizácie ťažobnej firmy finančne zapojila.

Investori vláde ponúkli na predaj OKD očistenú od dlhu voči držiteľom dlhopisov, a to za 120 miliónov eur. Ad Hoc Group zároveň uviedla, že dáva vláde čas do konca apríla, aby záväzne rozhodla o zapojení sa do riešenia situácie.

Predstavitelia vlády ale už niekoľkokrát uviedli, že na ponuku investorov nemienia pristúpiť. "Nemôžeme za súkromných investorov riešiť ich dlhy. Vláda jednoducho takéto dlhy platiť nebude," povedal pred časom český premiér Bohuslav Sobotka. Aj minister financií Andrej Babiš sa vyjadril tak, že by uprednostňoval insolvenciu. "Najlepším riešením je pre nás funkčné OKD v konkurze, keď veritelia a vlastníci nedostanú nič, odídu a už sa nikdy nevrátia. Oni doviedli spoločnosť do stavu, v akom dnes je," popísal svoj pohľad na vec Babiš.

Insolvencia pravdepodobne nebude znamenať zastavenie ťažby a prepustenie všetkých 10.000 zamestnancov baní naraz. V priebehu bankrotu prevezme kontrolu nad baňami súd a konkurzný správca. Ten bude musieť najskôr zabezpečiť pre OKD financovanie. Doteraz peniaze na prevádzku aj výplaty posielala materská firma NWR, tá ich ale od peňazí odstrihne.

Správca s manažmentom budú musieť rozhodnúť o zatvorení najstratovejších prevádzok a posúdiť výhľad perspektívnych šácht. Najoptimistickejšie predpovede hovoria o udržaní ťažby na Karvínsku v horizonte zhruba siedmich rokov. Najstratovejšie bane sa ale zatvoria. Takmer istý je koniec bane Paskov. Náklady na útlm z veľkej časti ponesie štát, ktorý to môže vyjsť na 20 miliárd Kč (739,70 milióna eur).

Napriek tomu ale vláda asi bude musieť s majiteľmi OKD rokovať. Česko totiž pripravuje žiadosť pre Európsku komisiu o podpore z globalizačného fondu na riešenie zamestnanosti v Moravskosliezskom kraji. Akú čiastku bude ČR žiadať, nie je jasné. Ako však povedal premiér Sobotka, žiadosť musí byť pripravená so spoločnosťou OKD.

(1 EUR = 27,038 CZK)