Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

K záchrane Európskej únie treba zachrániť eurozónu, vraví J. Martonyi

Foto: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi odmietol úvahy o zriadení „viacstupňovej“ Európy namiesto terajšej jednotnej únie.

Budapešť 11. júla (TASR) – Bez záchrany eurozóny nie je možná ani záchrana Európskej únie (EÚ), vyhlásil dnes ráno maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi v relácii maďarského verejnoprávneho rozhlasu.

K akčnému plánu riešenia krízy eurozóny, ktorý prijali na ostatnom summite Európskej rady, je podľa Martonyiho už iba potrebné, aby ho všetci interpretovali totožne a aby sa skutočne realizovali jeho strednodobé a dlhodobé kroky.

Šéf diplomacie k otázke suverenity jednotlivých členských krajín únie podotkol, že sa vzdávajú iba jej časti a sú oblasti, v ktorých sa nemožno vôbec suverenity dotknúť, pretože by to občania danej krajiny neprijali.

"Stále zostane určitá špecifická národná identita, ktorú nemožno obetovať," zdôraznil.

Martonyi odmietol úvahy o zriadení „viacstupňovej“ Európy namiesto terajšej jednotnej únie.

"Maďarsko musí patriť k srdcu Európy, kam vždy aj patrilo. Čím viac by sa Európa roztrhla, tým viac by silnel dvojaký meter na posúdenie členských krajín. Treba bojovať, aby meter zostal jednotný," dodal maďarský minister zahraničných vecí.