Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po kalamite by sa mali podporovať činnosti zamerané na výsadbu lesa

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk / Slovenské rekordy

Jedným z nástrojov na pomoc majiteľom a obhospodarovateľom lesa postihnutým veternou kalamitou je využitie aktuálnych výziev z Programu rozvoja vidieka 2007 - 2013.

Zvolen 25. júla (TASR) - Po májovej veternej kalamite Žofia, ktorá poškodila drevo v objeme vyše 4 milióny kubických metrov (m3), by mal štát podporovať najmä činnosti zamerané na výsadbu lesa a následné ošetrovanie a ochranu novozaložených lesných kultúr a činností súvisiacich so sprístupňovaním lesných porastov. Pri vyhodnocovaní jednotlivých projektov obnovy majiteľov lesa to žiada Slovenská lesnícka komora (SLK).

Zvýšené náklady na spracovanie kalamity a znížené tržby za drevnú surovinu negatívne ovplyvnia hospodárenie všetkých postihnutých lesných podnikov, uvádza sa v správe, ktorú TASR poskytla komora.

Jedným z nástrojov na pomoc majiteľom a obhospodarovateľom lesa postihnutým veternou kalamitou je využitie aktuálnych výziev z Programu rozvoja vidieka 2007 - 2013. V súčasnosti Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhodnocuje dve opatrenia v rámci Programu rozvoja vidieka 2007 - 2013 zamerané na podporu lesného hospodárstva: Opatrenie 1.4 Zvyšovanie hospodárskej hodnoty lesov a Opatrenie 2.1 Obnova potenciálu lesného hospodárstva a zavedenie preventívnych opatrení.

"Vzhľadom na následky veternej kalamity je potrebné zamerať sa na podporu výsadby a starostlivosť o založené lesné kultúry. Rovnako je dôležité podporovať činnosti súvisiace so sprístupnením lesných pozemkov. Na ne by sa mala sústrediť podpora pri kvalitatívnom hodnotení jednotlivých žiadostí o podporu z Programu rozvoja vidieka 2007 - 2013," uvádza sa v správe.

Ukončenie vyhodnocovania a zverejnenia výsledkov hodnotenia opatrenia 1.4 zameraného na nákup lesnej techniky by rovnako prispelo k rýchlejšiemu spracovaniu následkov kalamity. Podpora uvedených aktivít by mala pozitívny vplyv aj na zvýšenie zamestnanosti na vidieku.

Lesnícka stavovská organizácia rovnako zdôrazňuje potrebu zabezpečenia kontinuity podpory lesného hospodárstva v Programe rozvoja vidieka 2014 - 2020. Preto je podľa nej potrebné urýchliť práce na metodických príručkách lesníckych opatrení, a tým zabezpečiť okamžité vyhlásenie lesníckych výziev po schválení Programu rozvoja vidieka 2014 - 2020.

Veterná kalamita Žofia najviac postihla lesné porasty v okresoch Rimavská Sobota, Poprad, Brezno a Liptovský Mikuláš.