Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kalkulačka na výpočet dôchodku vypočíta jeho výšku len orientačne

Dôchodková kalkulačka. Foto: Sociálna poisťovňa

Orientačnú výšku dôchodku si na kalkulačke môže vypočítať každý poistenec, najlepšie v tom roku, v ktorom má dovŕšiť dôchodkový vek – pre rok 2017 platí 62 rokov a 76 dní.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Poistencom v preddôchodkovom veku, ktorí si chcú vypočítať výšku starobného dôchodku na kalkulačke na informatívny výpočet dôchodku, sa tento údaj nemusí zhodovať s jeho priznanou výškou po podaní žiadosti.

"Kalkulačka má totiž výlučne orientačný charakter a umožňuje vypočítať len dôchodok z I. piliera. Presný výpočet, ktorý zohľadňuje všetky získané obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnuté zárobky, je výsledkom osobitného konania Sociálnej poisťovne, ktoré sa začína až podaním žiadosti o priznanie dôchodku a končí sa vydaním rozhodnutia o nároku na dôchodok. Orientačná výška dôchodku vypočítaná pomocou tejto kalkulačky sa preto nemusí zhodovať so sumou dôchodku vypočítanou ústredím Sociálnej poisťovne počas konania o dôchodku," upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Orientačnú výšku dôchodku si na kalkulačke môže vypočítať každý poistenec, najlepšie v tom roku, v ktorom má dovŕšiť dôchodkový vek – pre rok 2017 platí 62 rokov a 76 dní, pre rok 2018 je to 62 rokov a 139 dní.

"Pre umožnenie výpočtu odporúčame, aby budúci dôchodca už mal k dispozícii všetky potrebné informácie na vyplnenie údajov z posledných aj predošlých zamestnaní. Najlepšie mu na to poslúži informácia o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, ktoré mu na jeho žiadosť vyhotoví a zašle Sociálna poisťovňa,"
radí Višváder.