Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Kamenický: EÚ musí zabezpečiť, aby nefinancovala konkurenciu

Na archívnej snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister upozornil, že v EÚ je zhoda na tom, aby sa malé a stredné podniky v Únii vedeli lepšie financovať, a preto je potrebné uvoľniť kapitál v rámci EÚ, čo sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 14. mája (TASR) - Dvojdňové rokovania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ (Ecofin) sa z veľkej časti venovali téme konkurencieschopnosti a budovania únie kapitálových trhov. Po skončení rokovaní to uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), informuje spravodajca TASR.

Minister upozornil, že v EÚ je zhoda na tom, aby sa malé a stredné podniky v Únii vedeli lepšie financovať, a preto je potrebné uvoľniť kapitál v rámci EÚ, čo sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Nové zdroje by sa následne dali použiť na rôzne investície v rámci Európy.

Kamenický dodal, že Ecofin sa často zaoberá témou konkurencieschopnosti, najmä keď je vidieť, že tá sa v Európe stráca. Je to v dôsledku vysokých cien energií, ale aj pre príliv čínskych firiem v Európe a únik európskych spoločností do Spojených štátov. Preto je namieste otázka ako zaistiť, aby Európania vlastnými finančnými systémami, napríklad aj dôchodcovskými úsporami, neprispievali na rast napríklad americkej ekonomiky a nefinancovali tak konkurenciu.

"Potrebujeme, aby európske peniaze podporovali európske ekonomiky, aby ten ekonomický rast zostal v Európe," vysvetlil minister. Inak hrozí, že Európa stratí svoje celosvetové ekonomické postavenie.

Kamenický pripomenul, že výhodou Spojených štátov je, že podniky a začínajúce firmy nemusia pre štartovný kapitál apelovať automaticky na úvery cez banky, ako sa to vo väčšine prípadov deje v Európe. Výhodou je jedna veľká americká obchodná burza. V EÚ sú podľa neho desiatky búrz, ktoré fungujú neefektívne a treba ich zjednotiť do niekoľkých subjektov, ktoré budú vedieť efektívnejšie narábať s kapitálom.



"Slovenský malý alebo stredný podnikateľ má obrovský problém, kde si zoženie počiatočný kapitál na rozbeh firmy. Väčšinou musí ísť do banky, zobrať si úver, založiť svoju nehnuteľnosť. V Amerike to funguje inak. Urobí sa akási verejná ponuka v podobe akcií, ktoré nakúpia investori, a takýmto spôsobom sa točia peniaze v ekonomike. Toto potrebujeme viac naštartovať aj v Európe, " uviedol Kamenický s odkazom na rokovania ministrov financií.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)