Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Kanadská centrálna banka ponechala základnú sadzbu bez zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je stále viac dôkazov, že predchádzajúce zvyšovania sadzieb tlmia ekonomickú aktivitu a zmierňujú cenové tlaky, uviedla banka vo vyhlásení.

Ottawa 25. októbra (TASR) - Kanadská centrálna banka ponechala v stredu svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 5 %, pričom uviedla, že séria minulých zvyšovaní sadzieb nakoniec priniesla želaný výsledok v podobe skrotenia inflácie. Je stále viac dôkazov, že predchádzajúce zvyšovania sadzieb tlmia ekonomickú aktivitu a zmierňujú cenové tlaky, uviedla banka vo vyhlásení. Zároveň upozornila, že ak to bude potrebné, je pripravená sadzby v budúcnosti opäť zvýšiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kanadská centrálna banka naposledy zvýšila svoju kľúčovú sadzbu v júli, keď ju posunula o 25 bázických bodov na 22-ročné maximum. V tom čase vyjadrila obavy, že vysoké spotrebiteľské výdavky by mohli skomplikovať jej úsilie vrátiť medziročnú infláciu na cieľovú úroveň 2 %.

V septembri medziročná miera inflácie v Kanade dosiahla 3,8 % po 4 % v predchádzajúcom mesiaci. Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, dosiahla 3,2 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu cien zmiernilo, keďže v auguste jadrové spotrebiteľské ceny vzrástli o 3,6 %.