Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Kanadská centrálna banka zlepšila odhad tohtoročného rastu ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vo svojej štvrťročnej správe o menovej politike kanadská centrálna banka uviedla, že v tomto roku očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,5 %.

Ottawa 10. apríla (TASR) - Kanadská centrálna banka výrazne zlepšila odhad vývoja domácej ekonomiky v tomto roku. Zatiaľ čo pôvodne počítala s rastom pod 1 %, teraz očakáva, že v porovnaní s predchádzajúcim odhadom bude rast zhruba dvojnásobne vyšší. Pri úpravách svojej prognózy vychádzala z rastu populácie a zotavenia výdavkov domácností. Oznámila to po tom, ako ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vo svojej štvrťročnej správe o menovej politike kanadská centrálna banka uviedla, že v tomto roku očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,5 %. V januári ešte počítala s rastom iba o 0,8 %. "Vyhliadky v oblasti vývoja ekonomiky sme revidovali nahor, najmä v dôsledku výraznejšieho než pôvodne očakávaného rastu populácie v roku 2024," uviedla banka.

Centrálna banka zároveň upravila odhad rastu za 4. kvartál minulého roka. Najnovšie odhaduje, že v danom období vzrástla ekonomika na anualizovanej báze o 1 %, zatiaľ čo v januári počítala s nulovým rastom. Ešte výraznejšie zlepšila prognózu rastu za 1. kvartál tohto roka. V januári odhadovala rast za prvé tri mesiace roka 2024 na úrovni 0,5 %, teraz očakáva, že dosiahol 2,8 %.

Banka zároveň naďalej počíta s tým, že miera inflácie sa na úroveň inflačného cieľa stanoveného na 2 % vráti v budúcom roku. V 2. štvrťroku tohto roka počíta s infláciou okolo 3 %, najmä v dôsledku vyšších cien benzínu. V 2. polroku však centrálna banka očakáva zmiernenie inflácie pod 2,5 %.

Svoje prognózy zverejnila kanadská centrálna banka po tom, ako ponechala úrokové sadzby nezmenené. Hlavná úroková sadzba tak zostáva na 5 %, čo je takmer 23-ročné maximum. Ako banka dodala, najskôr musí mať dostatočné dôkazy, že nedávne zmierňovanie jadrovej inflácie bude pokračovať aj naďalej. Až na základe takýchto dôkazov pristúpi k redukcii úrokových sadzieb.