Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kancelár Scholz pripustil návrat k programu kurzarbeit

Olaf Scholz. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prvom rade ide o peniaze daňových poplatníkov, povedal Scholz s tým, že zo strany zamestnávateľov a odborov v súčasnosti neeviduje tlak na zmenu pravidiel.

Berlín 4. marca (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok podporil možnosť obnovenia štátnom dotovanej práce na skrátené úväzky, tzv. kurzarbeit, pokiaľ sa zhorší situácia v ekonomike. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V prvom rade ide o peniaze daňových poplatníkov, povedal Scholz s tým, že zo strany zamestnávateľov a odborov v súčasnosti neeviduje tlak na zmenu pravidiel. "Ak sa však kríza skomplikuje, urobíme to," dodal. Vláda stále skúma, či a ako je potrebné zmeniť podmienky poskytovania príspevku. Cieľom súčasných pravidiel je zabrániť tomu, aby sa skrátené úväzky stali súčasťou podnikateľského plánovania, čo však neplatí v čase krízy, pokračoval Scholz.

Prístup k štátnej podpore skrátených úväzkov Nemecko uľahčilo počas pandémie koronavírusu a následne po nástupe energetickej krízy, ktorú vyvolala ruská agresia voči Ukrajine. Podiel zamestnancov, ktorým hrozilo prepustenie, ak by si nemohli uplatniť skrátený pracovný čas, postupne klesol približne z jednej tretiny na 10 % a vláda program v polovici minulého roka ukončila.