Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Kancelária prezidentky naplnila väčšinu cieľov k uhlíkovej neutralite

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie na zelenej streche Karáčoniho paláca o dosiahnutí čiastkových cieľov v rámci projektu, ktorého ambíciou je urobiť z prezidentskej kancelárie do roku 2030 prvú uhlíkovo neutrálnu verejnú inštitúciu na Slovensku. V Bratislave 13. novembra 2023. Foto: TASR - Dano Veselý

Okrem fotovoltickej elektrárne sa podarilo nainštalovať zelenú strechu, znížili emisie z áut kancelárie prezidentky o 50 percent oproti roku 2019 a znížili tvorbu odpadu o 50 percent.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Kancelária prezidentky SR naplnila deväť z 13 cieľov, ktoré smerujú k jej uhlíkovej neutralite. Napríklad nová fotovoltická elektráreň na streche Karáčoniho paláca dokáže pokryť 15 percent ich ročnej spotreby elektrickej energie. Prezidentka Zuzana Čaputová na pondelkovej tlačovej konferencii skonštatovala, že bude rada, ak v iniciatíve bude pokračovať aj budúca hlava štátu.

"Naše úsilie súvisí s klimatickou krízou, ktorej čelí celý svet, a rozhodli sme sa, že okrem toho celonárodného a štátneho úsilia prispejeme aj naším vlastným úsilím a že teda začneme od seba ako prezidentská kancelária," zdôraznila Čaputová. Naplnením opatrení sa podľa jej slov podarilo zvýšiť energetickú efektívnosť o desať percent. Okrem fotovoltickej elektrárne sa podarilo nainštalovať zelenú strechu, znížili emisie z áut kancelárie prezidentky o 50 percent oproti roku 2019 a znížili tvorbu odpadu o 50 percent.



"Zakázali sme používanie jednorazových plastov, podporujeme triedenie odpadu a v tejto oblasti sme robili mnohé kroky, aj pokiaľ ide o školenie zamestnancov. Pokiaľ ide o prevádzku kancelárie prezidentky, šetríme energie vyraďovaním neefektívnych spotrebičov, limitovaním svietenia paláca, šetríme na kúrení a chladení, nakupujeme ekologické tovary," spomenula prezidentka. Dodala, že oproti minulému roku dosiahli úspory 12 percent. Medzi opatrenia, ktoré sú pred nimi, patrí ešte zmena vykurovacieho systému či zateplenie stropov.



Čo sa im nedarí znížiť, sú emisie spôsobené služobnými cestami prezidentky. "Práve tú časť uhlíkovej stopy, ktorú znižovať už nevieme, sa snažíme kompenzovať vysádzaním stromov," uviedla prezidentka. Priblížila, že sa im podarilo vysadiť vyše 5500 stromov, čo predstavuje tri futbalové ihriská.

Opatrenia sú súčasťou dlhodobého projektu Zelená kancelária. Cieľom je sa stať prvou klimaticky neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030. Prezidentka dúfa, že týmto inšpiruje aj ďalšie verejné inštitúcie.