Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ľ. KANÍK: Sporitelia by mali dobre zvážiť, či vystúpia z 2. piliera

Ľudovít Kaník, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Pri tomto svojom tvrdení sa odvoláva na správu Európskej komisie (EK) s názvom Ageing Report 2015.

Bratislava 4. júna (TASR) - Druhý dôchodkový pilier sa uzatvorí 15. júna tohto roka. Vystúpiť z neho by mali tí sporitelia, ktorí majú len pár rokov do dôchodku. Mladší sporitelia by si totiž mali uvedomiť, že ak z neho vystúpia, hrozí im riziko chudoby. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol opozičný poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Pri tomto svojom tvrdení sa odvoláva na správu Európskej komisie (EK) s názvom Ageing Report 2015.

"Správa hovorí o tom, že ak budú budúci slovenskí dôchodcovia poberať dôchodky len z prvého piliera, tak o 15 rokov sa prepadnú do pásma chudoby," priblížil Kaník.

Podľa jeho slov sa v správe ďalej uvádza, že priemerná miera náhrady, ktorá je dnes 47 %, klesne na úroveň 30 %. "Priemerný dôchodok je na úrovni 47 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ale o 15 rokov klesne na úroveň 30 %," vysvetlil Kaník s tým, že ľudia, ktorí sa budú spoliehať len na prvý pilier, sa pravdepodobne dostanú do pásma chudoby. "Druhý pilier vznikol práve na to, aby podoprel celý dôchodkový systém, aby podoprel prvý pilier a aby zabezpečil ľuďom v budúcnosti primerané príjmy," tvrdí Kaník.

Ľudia by mali preto veľmi dobre uvážiť, či z druhého piliera vystúpia. "Občania, ktorí majú menej ako 50 rokov, veľmi ohrozia svoju budúcnosť, pokiaľ vystúpia z druhého piliera. Ak niekto chce vystúpiť, tak by som to odporúčal ľuďom, ktorí majú naozaj len málo rokov do dôchodku, lebo tí ešte môžu čerpať z dotácie, ktorú prvý pilier poberá,“ dodal Kaník.

Zároveň informoval, že na najbližšiu schôdzu parlamentu predkladá novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má znížiť odvodové zaťaženie živnostníkov. Podľa Kaníka sú v súčasnosti nastavené dva nelogické spôsoby výpočtu minimálnej výšky povinných odvodov. "Pre zamestnanca je táto minimálna výška minimálna mzda, pre živnostníka je to 50 % priemernej mzdy. Živnostník má vyššiu minimálnu sadzbu. Prečo má živnostník, ktorý je veľakrát v riskantnejšej pozícii ako zamestnanec, platiť viac? Prečo nemôžeme mať jednotnú výšku pre zamestnanca aj pre živnostníka?“ priblížil zámer novely Kaník.

Odchod z druhého piliera by mali občania dobre zvážiť aj podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Jozefa Mihála. Tiež upozornil na závery správy EK. "Významné zníženie miery náhrady bude mať samozrejme aj výrazne negatívny dopad na životnú úroveň tých seniorov, ktorí sa dnes spoľahnú len na štátny prvý dôchodkový pilier," uviedol v správe pre médiá Mihál.

Podľa neho by mal do druhého piliera vstúpiť občan, ktorý má menej ako 40-45 rokov, a to bez ohľadu na výšku jeho príjmu. "O 30 rokov na dôchodky zo Sociálnej poisťovne nebude mať kto robiť. Nejde len o dôchodky. Starší ľudia sú tí, čo najviac potrebujú zdravotnú starostlivosť, či žiadajú sociálne služby," hovorí Mihál.

Vystúpiť z druhého piliera by podľa neho mali tí, ktorí majú pár rokov do dôchodku a príjem do 600-700 eur v hrubom. "Vo veku 45 - 55 rokov sa rozhodujte na základe osobných preferencií. Ak sa spoliehate na silný štát, druhý pilier pre vás nie je vhodný. Ak sa spoliehate na seba a na svoju rodinu, mali by ste byť v druhom pilieri," radí občanom poslanec.

Tým, ktorí už v druhom pilieri sú, odporúča, aby si zvolili indexový fond. "Ten je založený na princípe pasívneho investovania do akcií. Priemerný ročný výnos pri tomto spôsobe investovania je 5,2 % nad úrovňou inflácie," dodal Mihál.