Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ľ. KANÍK: Zabrániť vyplateniu dlhu schránkam môže výmena správkyne

Ľudovít Kaník Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Žiadosť o prešetrenie prípadu podal poslanec generálnemu prokurátorovi ešte minulý týždeň.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Jedinou cestou ako zabrániť schváleniu reštrukturalizačného plánu spoločnosti Váhostav-SK na dnešnej schôdzi jej veriteľov je podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) vymeniť reštrukturalizačnú správkyňu. Poslanec chce takto zabrániť tomu, aby veritelia rozhodli o uhradení dlhov schránkovým firmám v zahraničí. Ide asi o 20 miliónov eur, ktoré by takýmto spôsobom "zmizli zo Slovenska a nikdy by sa s tým nedalo nič robiť aj keď sa zistilo, že to bolo protizákonné", povedal Kaník novinárom na dnešnom brífingu pred budovou Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Poslanec požiadal generálneho prokurátora, aby využil všetky svoje zákonné možnosti. Na dnešnom stretnutí ho námestníci GP ubezpečili, že jej trestný úsek vykonáva všetky kroky, aby tieto peniaze neodišli zo Slovenska.

"Podrobne sme situáciu prebrali a žiaľbohu musím skonštatovať, že tento štát nie je právnym štátom. Nemá dostatok možností, aby nastolil zákon aj v prípade, keď vidí, že zákon sa porušil. Pretože Generálna prokuratúra ako najvyšší orgán ochrany zákonnosti nemá žiadnu možnosť podľa slov, ktoré som si dnes vypočul, aby z úradnej moci zasiahla do procesu a zabránila, aby bol schválený reštrukturalizačný plán," povedal Kaník. Upozornil, že prokuratúra bude na dnešnej schôdzi veriteľov zastúpená prokurátorkou Okresnej prokuratúry Bratislava I. "Tá však ani nehlasuje, ani nevstupuje do tohto procesu, len ho monitoruje a následne môže konať." Všetko je preto podľa poslanca dnes v rukách sudkyne, ktorá má, ako povedal, "plnú kompetenciu, aby vymenila správkyňu". Správkyňa je podľa Kaníka "veľmi podivným spôsobom nominovaná, s podivným pozadím". "Všetci vieme, že je to jej prvá reštrukturalizácia v takej vážnej veci," konštatoval.

Žiadosť o prešetrenie prípadu podal poslanec generálnemu prokurátorovi ešte minulý týždeň. Dnes mali mať stretnutie, avšak pre chorobu generálneho prokurátora toto stretnutie absolvoval s námestníkmi GP.