Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kapacita plynovodu zo SR na Ukrajinu je vyťažená na viac ako 70 %

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Foto: TASR/Roman Hanc

Situácia okolo zastavenia dodávok plynu na Ukrajinu sa podľa hovorcu slovenského prepravcu plynu zbytočne zdramatizovala.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Kapacita reverzného toku plynu zo SR na Ukrajinu je vyťažená na viac ako 70 %. "Objem prepravy plynu sa počas novembra kontinuálne zvyšoval až na súčasných 28,4 milióna kubických metrov (m3) denne," uviedol dnes pre TASR hovorca slovenského prepravcu plynu spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Zdôraznil, že situácia okolo zastavenia dodávok plynu na Ukrajinu sa zbytočne zdramatizovala. "Ide o bežné obchodné rozhodnutie ukrajinskej strany, ktorá momentálne nepotrebuje kupovať plyn od Gazpromu. Má ho v zásobníkoch viac ako v minulom roku v tomto období, spotreba v krajine klesá, vlastná ťažba stúpa a navyše si Ukrajina môže nakúpiť plyn lacnejšie zo Západu," podčiarkol.

Šírenie nervozity a poukazovanie na nespoľahlivosť ukrajinskej trasy má podľa Chuguryana za cieľ presadiť vybudovanie projektu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu aj Slovensko.

Agentúra Reuters v stredu (25. 11.) informovala, že ruský koncern Gazprom oznámil, že zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, pokým Kyjev za dodávky vopred nezaplatí. Gazprom uviedol, že do stredy 8.00 SEČ dostala Ukrajina celý objem plynu, ktorý si predplatila. Koncern dodal, že toto zastavenie dodávok predstavuje vážne riziko ohrozujúce tranzit plynu do Európy cez ukrajinské územie počas zimy.