Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Odborník: Pri platbách v zahraničí treba dodržiavať niektoré pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

I keď pri bežných platbách nie je rozdiel v používaní debetnej alebo kreditnej karty, napríklad v autopožičovniach je podľa Villu výhodnejšie používať kreditnú kartu.

Bratislava 8. júna (TASR) - Pri ceste do zahraničia, napríklad na dovolenku, je vhodné mať pri sebe dve platobné karty, prípadne aj menšiu hotovosť. Ak napríklad vyčerpáte limit na jednej, stratíte ju, ukradnú vám ju alebo ju zablokuje bankomat, máte tak k dispozícii náhradu, upozornil vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit Alessandro Villa. Pri bezhotovostných platbách v zahraničí je podľa neho zároveň vhodné dodržiavať viaceré pravidlá.

"Ak budete platiť kartou tam, kde nemajú euro, neodporúčame využiť službu Dynamic Currency Conversion (DCC). Tá totiž ponúka prepočet sumy transakcie na menu, v ktorej je vedená karta, a výmenný kurz použitý u obchodníka je veľmi často pre klienta výrazne nevýhodný. V takomto prípade si z ponúknutých možností prepočtu vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate," upozornil Villa.

Bez platobných kariet sa v súčasnosti v niektorých krajinách, ako je napríklad Švédsko či Holandsko, turisti nezaobídu. Avšak sú stále aj krajiny, kde na pláži alebo vo verejnej doprave budú preferovať hotovosť. Menší obnos si môžu dovolenkári priviezť zo Slovenska, prípadne si vybrať peniaze až na mieste z bankomatov. Okrem miestnej meny sa v exotických krajinách dá často platiť dolármi alebo eurami. Napríklad v stánkoch s občerstvením, ale aj taxíkoch či v reštauráciách alebo pri platení v hotovosti za rôzne výlety môžu obchodníci ponúknuť lepšiu cenu.

Odborník odporúča vyhnúť sa službe DCC aj pri výbere hotovosti z bankomatov. "Pred samotným výberom si skontrolujte, či prevádzkovateľ bankomatu neúčtuje navyše poplatok, pričom o jeho výške musí informovať vopred. Kým vaša banka vám nemusí účtovať poplatok za výber z bankomatu ani v zahraničí, komerčný prevádzkovateľ áno," dodal Villa. Ideálne je vyberať hotovosť z bankomatov, ktoré prevádzkuje vaša banka alebo skupina, do ktorej patrí.

I keď pri bežných platbách nie je rozdiel v používaní debetnej alebo kreditnej karty, napríklad v autopožičovniach je podľa Villu výhodnejšie používať kreditnú kartu. Pri debetnej si autopožičovňa väčšinou naúčtuje nevratnú kauciu ako poistku.

Pred cestou je tiež vhodné si skontrolovať nastavenie limitov na karte pre výber z bankomatov, ako aj pri nákupe u obchodníkov či online platieb. V súčasnosti je bežné, že sa vstupenky na návštevy múzeí a pamiatok kupujú online, niekde dokonca iná možnosť ani nie je. Nastavenie limitov tiež chráni peniaze, pokiaľ by kartu ukradli. V takom prípade je dôležité kartu čo najrýchlejšie zablokovať, aby nemohla byť zneužitá.