Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Katastrálne mapy sú aktualizované priebežne podľa došlých listín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky katastrálne mapy sú v digitálnej forme.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Katastrálne mapy sú aktualizované priebežne podľa došlých listín predložených na zápis vlastníckych práv a iných práv do katastra. TASR o tom informoval Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR.

"Možno povedať, že katastrálna mapa je aktualizovaná každú minútu, a to na okresných úradoch. V súčasnosti sú všetky katastrálne mapy v digitálnej podobe a verejnosť, verejná správa a geodeti ich majú k dispozícii prostredníctvom služieb a zobrazením na našich portáloch," konštatoval úrad.

Katastrálne mapy prístupné na portáloch ÚGKK SR sú kópiou katastrálnych máp spravovaných na okresných úradoch. Katastrálne mapy na portáloch sú aktualizované raz za deň, zobrazujú stav katastrálnych máp na okresných úradoch z predchádzajúceho dňa. Katastrálne mapy na iných portáloch, než ktoré spravuje ÚGKK SR, nie je možné považovať za kópie katastrálnych máp a za ich obsah ÚGKK SR neručí.

Všetky katastrálne mapy sú v digitálnej forme. V Ústrednom archíve geodézie a kartografie je možné nájsť katastrálne mapy z predchádzajúcich období, keď existovali vo fyzickej podobe, na papieri alebo fólii. "Ak niekto potrebuje katastrálnu mapu na papieri, môže si na okresnom úrade vyžiadať kópiu z katastrálnej mapy za poplatok," uzavrel úrad.