Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Katolícka univezita opravila internát v Ružomberku za tri milióny eur

Na snímke pohľad na novú budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku 24. septembra 2013 Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na rok trvajúcu rozsiahlu rekonštrukciu získala univerzita finančné prostriedky vo výške takmer 2,5 milióna eur z eurofondov prostredníctvom ministerstva školstva.

Ružomberok 13. septembra (TASR) - Kompletne zrekonštruovaný vysokoškolský internát na Hrabovskej ceste v Ružomberku slúži od začiatku aktuálneho akademického roka študentom tamojšej Katolíckej univerzity (KU). Na rok trvajúcu rozsiahlu rekonštrukciu získala univerzita finančné prostriedky vo výške takmer 2,5 milióna eur z eurofondov prostredníctvom ministerstva školstva. Predstavuje to približne 95 percent výdavkov, zvyšných päť percent dofinancovala KU z vlastných zdrojov.

Súčasťou dlho očakávanej rekonštrukcie internátu bola aj nadstavba objektu o dve nové podlažia. Ubytovacia kapacita sa tak zvýšila z pôvodných 88 na 198 miest prevažne v dvojlôžkových izbách so samostatným hygienickým zariadením. Študenti majú k dispozícii aj kuchynky, práčovňu a spoločenskú miestnosť. Zámerom obnovy bolo predovšetkým výrazné zlepšenie poskytovaných služieb študentom KU.

Vedenie univerzity nezabudlo počas rekonštrukcie ani na študentov so špecifickými potrebami. V priestoroch internátu vybudovali bezbariérový prístup, výťah a ubytovacie priestory aj pre imobilných študentov.

"Nebolo jednoduché zabezpečiť financie a dodržať termíny. Preto som rád, že sa to všetko podarilo. Ďakujem všetkým zainteresovaným a najmä zamestnancom rektorátu, ktorí sa mimoriadne obetavo postarali, aby internát spustil svoju prevádzku v stanovenom termíne. Robíme to pre dobro a budúcnosť našej univerzity," skonštatoval rektor KU Jozef Jarab.

Budovu postavili v polovici 20. storočia. Slúžila ako ubytovňa pre pracovníkov vtedajšieho bavlnárskeho závodu. "V minulosti prešla táto budova len minimálnymi úpravami. Jej priestory boli zastarané a nezodpovedali súčasným požiadavkám," dodal Jarab.