Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

O kauze Lemikon sa v parlamente diskutovať nebude, opozícia neuspela

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo financií, ktoré je 100-% majiteľom Tiposu, podľa štátneho tajomníka rezortu dôveruje lotériovej spoločnosti a úkonom, ktoré v tomto dlhoročnom spore robí.

Bratislava 28. mája (TASR) – O spore štátneho Tiposu s cyperskou firmou Lemikon nebudú poslanci v parlamente diskutovať. Opozícia totiž neuspela so svojím návrhom na to, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predložil na ďalšiu schôdzu správu o tom, akým spôsobom bude Slovensko vymáhať 13 miliónov eur od cyperskej firmy Lemikon. Návrh predniesol poslanec KDH Pavol Zajac, plénum ho ale neschválilo.

"Máme plné právo vedieť, ako sa 13 miliónov vráti na Slovensko," zdôraznil Zajac na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Diskusiu o tejto téme ešte 13. mája neschválili členovia finančného výboru, opozícia sa preto dnes pokúsila zaradiť správu na nadchádzajúcu schôdzu.

Zajac zároveň avizoval, že sa ešte pokúsi o diskusiu na riadnom zasadnutí finančného výboru, ktoré bude pred ďalšou schôdzou. "Ak aj toto odmietnu, potom už naše ústavné možnosti nie sú veľké, ale my ich budeme chcieť využiť všetky," avizoval opozičný poslanec.

Možnosťou je podľa neho napríklad zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu a krajným riešením aj odvolávanie ministra. Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna sa pýtal, čo vláda pri tejto kauze skrýva, keď o nej nechce hovoriť. "Schránkové firmy sú pliagou tejto spoločnosti," zdôraznil.

Začiatok sporu sa datuje ešte do roku 2000, kedy spoločnosť Športka podala žalobu na Tipos za údajné neoprávnené používanie jej know-how. Po sérii rozhodnutí nakoniec Najvyšší súd v roku 2008 rozhodol, že Tipos je povinný zdržať sa využívania know-how Športky a zároveň zaplatiť zhruba 63 miliónov eur za pohľadávku, ktorá medzitým prešla na cyperskú firmu Lemikon.

Štát následne podpísal dohodu s Lemikonom, na základe ktorej bola cyperskej firme vyplatená suma 13,3 milióna eur a Tipos získal právo na predmetné know-how. Novelizácia občianskeho súdneho poriadku však umožnila mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora s odkladným účinkom. Tipos potom vyzval Lemikon na vrátenie bezdôvodného obohatenia vo výške 13,3 milióna eur a v roku 2010 požiadal súd, aby zaviazal Lemikon vrátiť tieto peniaze. V marci tohto roka Najvyšší súd vrátil spor na Krajský súd v Bratislave.

Podľa exministra financií Ivana Mikloša (nezaradený) rezort financií v minulosti pri kauze Tipos vedome a zámerne nekonal. "Ministerstvo po prvé neiniciovalo mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora a po druhé uzatvorilo mimosúdnu dohodu o vyrovnaní bez toho, aby o tom informovalo verejnosť. Na verejnosti začalo vystupovať až po tom, keď to českí novinári vytiahli. V tom je jasný dôkaz, že nekonali ani transparentne, ani vo verejnom záujme," domnieva sa.

Ministerstvo financií, ktoré je 100-% majiteľom Tiposu, podľa štátneho tajomníka rezortu Radka Kuruca dôveruje lotériovej spoločnosti a úkonom, ktoré v tomto dlhoročnom spore robí. Zároveň bolo, je a bude vždy pripravené odpovedať na otázky poslancov, povedal ešte po ukončení výboru 13. mája. "Ďalšie kroky budú smerovať takým spôsobom, aby Tipos dožiadal tie peniaze, ktoré boli vyplatené, aby ochránil spoločnosť a v konečnom dôsledku aj daňových poplatníkov," avizoval.