Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Kazašská divízia Carlsbergu namieta na súde zákaz predaja piva Baltika

Na snímke sú pivové flašky dánskeho výrobcu piva spoločnosti Carlsberg Foto: TASR/AP

Baltika v tom čase podpísala dohody o prevode práv na ochrannú známku na subjekty Carlsbergu v zahraničí bez účasti novovymenovaného prezidenta spoločnosti Tajmuraza Bollojeva.

Moskva/Astana 4. marca (TASR) - Kazašská divízia dánskeho pivovaru Carlsbergu podala odvolanie na ruský súd proti zákazu predaja piva značky Baltika, svojho bývalého ruského partnera, na niektorých medzinárodných trhoch. Vyplýva to zo súdnych dokumentov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Moskva prevzala kontrolu nad podielom Carlsbergu v Baltike, najväčšom ruskom pivovare, v júli 2023 a umiestnila ho pod "dočasnú správu". Generálny riaditeľ Carlsbergu Jacob Aarup-Andersen v tejto súvislosti povedal, že Rusko podnik "ukradlo".

Baltika v tom čase podpísala dohody o prevode práv na ochrannú známku na subjekty Carlsbergu v zahraničí bez účasti novovymenovaného prezidenta spoločnosti Tajmuraza Bollojeva, informovali noviny Vedomosti.

Koncom januára však súd v Petrohrade zrušil práva duševného vlastníctva spoločnosti Carlsberg na používanie značiek Baltika v Kazachstane, Uzbekistane, Kirgizsku, Ukrajine, Tadžikistane, Mongolsku a Turkménsku. Toto rozhodnutie prišlo krátko po tom, čo prvý viceprezident Baltiky Alexander Dedegkajev požiadal Kremeľ o pomoc.

Spoločnosť Carlsberg Kazachstan sa 1. marca odvolala proti rozhodnutiu súdu, ukázali dokumenty. Podrobnosti o spore sú nedostatočné, keďže súd nariadil neverejné zasadnutia, pretože dokumenty obsahujú obchodné tajomstvo.