Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Každá štvrtá hypotéka sa použije na vyplatenie menej výhodného úveru

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

Dôvodom je túžba ľudí znížiť si náklady, alebo skrátiť dobu splácania.

Bratislava 22. februára (TASR) - Každá štvrtá hypotéka na Slovensku je dnes použitá na vyplatenie menej výhodného úveru v inej banke. Dôvodom je túžba ľudí znížiť si náklady, alebo skrátiť dobu splácania. Dlhodobo nízke úrokové sadzby a možnosť predčasne splatiť hypotéku výrazne lacnejšie otvárajú cestu refinancovaniu ešte viac.

Podľa hlavného analytika VÚB Zdenka Štefanidesa sadzby na Slovensku kopírujú vývoj v Európe, aktuálne sú najnižšie v histórii a hoci priestor na zníženie ešte existuje, bude len limitovaný.

Podľa analytika portálu Finančná Hitparáda Pavla Škriniara výhodnejšia úroková sadzba dokáže znížiť mesačnú splátku aj o tretinu.

Refinancovanie nie je všade vo svete rovnaké. V niektorých krajinách ho klienti takmer vôbec nevyužívajú, najmä pre dodatočné náklady spojené s prepisom nehnuteľnosti. Dá sa stretnúť aj s povinnosťou uhradiť úroky do konca fixácie, vtedy dlžník predčasným splatením nič neušetrí. Pri stavebnom sporení sa zase bezplatne dá refinancovať až po desiatich rokoch splácania. V Českej republike možno refinancovať kedykoľvek, avšak s vedomím, že to bude stáť do 10 % z mimoriadnej splátky.