Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Eurozóna netrpezlivo čaká na veľkú penzijnú reformu Grécka

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR – Štefan Puškáš

K hlavnej agende dnešných rokovaní Euroskupiny patrila implementácia ozdravného ekonomického programu zo strany gréckej vlády.

Brusel 14. januára (TASR) - Veľká penzijná reforma v Grécku je nevyhnutnou podmienkou pre udržateľnosť verejných financií tejto krajiny. Po príchode na dnešné rokovania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) to uviedol minister financií SR Peter Kažimír.

K hlavnej agende rokovaní Euroskupiny patrila implementácia ozdravného ekonomického programu zo strany gréckej vlády. Kažimír v tejto súvislosti uviedol, že všetci členovia Euroskupiny sa zhodujú v názore, že ak sa hovorí o udržateľnosti verejných financií v akejkoľvek krajine, tak základným kameňom je penzijný systém.

"V prípade Grécka to platí dvojnásobne. Všetci v eurozóne netrpezlivo čakajú na prvé kontúry ich veľkej penzijnej reformy. Gréci sa dlhé roky tejto téme úspešne vyhýbali," skonštatoval Kažimír. Dodal, že aj keď grécka strana navrhla nejaké zmeny dôchodkového systému, tak to bola skôr iba "plastická chirurgia".

Šéf slovenského rezortu financií pripomenul, že návrh gréckej penzijnej reformy je už na svete a v týchto dňoch ho analyzuje Európska komisia i ďalší členovia Trojky - Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka.



"My sa do toho nebudeme miešať. Počkáme si na výsledok hodnotení expertnej skupiny. Ale myslíme si, že akékoľvek debaty o udržateľnosti alebo neudržateľnosti gréckeho dlhu, s čím sú spojené aj niektoré prísľuby pre Grécko, priamo súvisia s udržateľnosťou verejných financií, a tým pádom aj s podobou penzijného systému. Považujeme to za spojené nádoby," opísal Kažimír situáciu z pohľadu Euroskupiny. Spresnil, že bez jasnej penzijnej reformy nemožno hovoriť o udržateľnosti verejných financií a dlhu ako takého.

Vláda z Atén viackrát naznačila, že dúfa, že pozitívne hodnotenie pokroku ozdravných reforiem otvorí možnú cestu pre odpis ďalšej časti štátneho dlhu.

Kažimír pripustil, že pokrok v reformách je základnou podmienkou pre túto možnosť. Zároveň však dodal, že o tejto téme ministri financií eurozóny budú zrejme hovoriť až o niekoľko mesiacov.