Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

P.KAŽIMÍR: Dohoda s Gréckom nesmie vystaviť eurozónu riziku

Peter Kažimír Foto: Screenshot TABLET.TV

Atény chcú dosiahnuť, aby nemuseli zrealizovať všetky dohodnuté podmienky záchranného programu.

Bratislava 16. februára (TASR) - Ministri financií krajín eurozóny dnes v Bruseli rokujú s gréckou vládou o podmienkach záchranného programu. "Smerujeme ku ťažkým, komplikovaným a emotívnym rokovaniam. Chceme dosiahnuť dohodu s našimi gréckymi partnermi," skonštatoval v stanovisku pre médiá slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Podľa jeho slov táto dohoda nesmie vystaviť eurozónu a jej členské krajiny riziku. "Toto sa týka tak Grécka, ako aj Slovenska alebo Nemecka. Ministri financií musia žiť v ekonomickej realite, ktorá sa z času na čas stretne s politikárčením. Dúfam, že dnes sa od tohto politikárčenia posunieme k riešeniu podstaty problému," doplnil Kažimír.

Atény chcú dosiahnuť, aby nemuseli zrealizovať všetky dohodnuté podmienky záchranného programu. Musia však európskym lídrom predložiť konkrétny plán zmeny reformného programu. Nemajú už pritom veľa času, keďže najneskôr do konca budúceho týždňa musí prísť k dohode o ďalšom postupe. "Našou úlohou je chrániť stabilitu systému, našu reputáciu a integráciu eurozóny," dodal Kažimír.