Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Euroskupina je pripravená schváliť Grécku finančný balík

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Kažimír spresnil, že ide o pomoc v hodnote takmer sedem miliárd eur, ktorá bude časovo rozložená do dvoch etáp - prvá väčšia tranža pôjde do Atén vo februári a ďalšia v marci.

Brusel 22. januára (TASR) - Grécko si plnilo svoje úlohy a je zhoda poskytnúť tejto krajine ďalší balík finančnej pomoci. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír po príchode na zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli.

Kažimír pripomenul, že veľvyslanci krajín eurozóny už túto dohodu predpripravili a pondelňajšie zasadnutie Euroskupiny, ktorému po prvý raz predsedá jej nový šéf Mário Centeno, zrejme schváli ďalšiu finančnú pomoc pre Grécko.

Spresnil, že ide o pomoc v hodnote takmer sedem miliárd eur, ktorá bude časovo rozložená do dvoch etáp - prvá väčšia tranža pôjde do Atén vo februári a ďalšia v marci.

"Nadväzuje to na hodnotenie splnených opatrení. Gréci už urobili veľmi veľa, a preto je dohoda túto pôžičku odobriť," vysvetlil Kažimír.

Na otázku, či už je Grécko z najhoršieho vonku, odpovedal, že to sa nedá konkretizovať, ale pripomenul, že Atény aj pod tlakom zvonku a na základe odporúčaní, ktoré nie vždy boli automaticky preberané gréckymi úradmi, urobili obrovský krok dopredu. "Sú to zmeny, ktoré smerujú k strednodobej a dlhodobej zmene biznismodelu tejto krajiny, aby bola schopná stáť na vlastných nohách," opísal situáciu minister.

Podľa jeho slov sa grécke reformy, ktoré v pondelok hodnotila Euroskupina, odrážajú na lepšom ekonomickom raste Grécka a na štruktúre tohto rastu. "Dúfame, že sa to odrazí aj na trhu práce, lebo Grécko má problémy s nezamestnanosťou a už aj s chudobou," dodal v závere.