Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Kažimír očakáva multiplikačný efekt boja EÚ proti daňovým únikom

Na snímke minister financii SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôvodom tohto boja je podľa ministra financií dosiahnuť viac spravodlivosti pri platení daní.

Brusel 25. mája (TASR) - Hlavnou témou dnešných rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) je boj proti daňovým únikom veľkých nadnárodných korporácií. Minister financií SR Peter Kažimír upozornil, že ide o agendu, s ktorou sa popasuje aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Kažimír pred začiatkom rokovaní priznal, že je to ambiciózna a neľahká úloha, ktorou sa zatiaľ musí zaoberať holandský šéf financií Jeroen Dijsselbloem, ktorého krajina teraz predsedá v Rade EÚ.

"Dnešné rokovania sa budú koncentrovať na boj s daňovými únikmi. Je to aj naša srdcová agenda a v každom prípade budeme v tejto agende pokračovať aj počas slovenského predsedníctva," uviedol Kažimír.

Dôvodom tohto boja je podľa neho dosiahnuť viac spravodlivosti pri platení daní a tiež jasnejšie a rýchlejšie tresty pre tých, ktorí sa živia daňovými únikmi, a to nielen v národných rozmeroch, ale aj pre tých, ktorí podporujú sofisitikované schémy daňových únikov po celom svete.

Podľa jeho slov je nedávny škandál známy ako Panama papers, pojednávajúci o daňových únikoch na globálnej úrovni, inšpiráciou pre boj s daňovými únikmi. Víta v tomto smere podporu krajín zo skupiny G20, že sa musí prestať s netransparentným schovávaním ziskov firiem po celom svete.

Na otázku, čo by takýto boj priniesol konkrétne pre slovenskú štátnu pokladnicu, Kažimír poukázal na multiplikačný efekt niektorých opatrení. Spresnil, že slovenská vláda je v oblasti boja proti daňovým únikom, najmä v prípade dane z pridanej hodnoty (DPH), poučená, že takýto súboj má multiplikačné efekty - na Slovensku to viedlo k vyššej efektivite výberu DPH a nepriamo, ale dokázateľne sa podarilo zvýšiť aj výber priamych daní.

"Takéto isté efekty očakávam aj z tohto súboja. Viac peňazí do štátnych pokladníc a do rozpočtov európskych krajín," odkázal na prebiehajúce rokovania Ecofinu v Bruseli.