Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Nová vláda by mala zvládnuť cieľ znížiť deficit pod 2 %

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR - Michal Svítok

V tomto roku by mal podľa Európskej komisie deficit SR predstavovať 2,1 % HDP.

Bratislava 4. februára (TASR) - Deficit slovenských verejných financií za minulý rok by mal predstavovať 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Podľa našich odhadov a posledných čísel, ktoré máme, by náš deficit za rok 2015 mal skončiť na tejto úrovni, čo je veľmi blízko stanoveného cieľa," podotkol. Zároveň je presvedčený, že vláda, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb, by nemala mať problém udržať deficit verejných financií pod 2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

V tomto roku by mal podľa Európskej komisie (EK) deficit SR predstavovať 2,1 % HDP. "To je konzervatívny odhad EK. Náš rozpočtový cieľ je na úrovni 1,93 % HDP a máme na to aj všetky podmienky, aby sme tento cieľ splnili," zdôraznil Kažimír.

Zároveň pripomenul, že ešte pred dvoma mesiacmi bolo hodnotenie rozpočtu na rok 2016 zo strany EK ešte kritickejšie. "Ich odhad bol vždy konzervatívnejší, ako bol výsledok a je to aj správny pohľad na vec. Stojím si za tým, že vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb, by pri dostatočnom komforte mala zvládnuť fiškálny cieľ pod 2 % HDP, a to aj pri naplnení rizík, ktoré sme pri tvorbe rozpočtu pomenovali," myslí si minister financií.

V roku 2017 odhaduje komisia deficit na úrovni 1,7 % HDP za predpokladu, že nebudú prijaté žiadne dodatočné opatrenia. Podľa schváleného rozpočtu má pritom schodok vtedy klesnúť na 0,4 % HDP. Riziká vidí EK v treťom sociálnom balíku, keďže jeho opatrenia ešte do prognózy neboli premietnuté.

"Od zloženia budúcej vlády, budúcej koalície bude záležať, čo sa z týchto programov naplní. Je tu dodatok, že tieto opatrenia nemôžu ísť na úkor rizika rozpočtu 2016. Veľká časť týchto opatrení si vyžiada osobitnú legislatívu a jej prijatie si vyžiada čas. To znamená, že účinnosť je najskôr možná od 1. januára 2017. Očakávam taktovanie týchto opatrení aj v rámci možností, aby sme neohrozili ciele, ktoré sú. Sme si vedomí dôležitosti kredibility vo verejných financiách," reagoval Kažimír.

O dva týždne by mal rezort financií zverejniť novú daňovo-odvodovú prognózu. "Táto makroekonomická prognóza je dobrým predpokladom na to, aby sme prišli s dobrými správami, ktoré by mali naplniť štátnu kasu, aby sa všetky tieto riziká dali riešiť," doplnil Kažimír.

Zároveň pripomenul, že aktuálna prognóza komisie je posledným hodnotením, ktoré dostáva vláda pred parlamentnými voľbami. "Z tohto pohľadu to vnímam ako naše posledné vysvedčenie pred voľbami a ja som s ním veľmi spokojný, lebo je blízke nášmu odhadu. Či už čísla obsiahnuté v prognóze EK, alebo čísla, ktoré sme zverejnili dnes v rámci našej makroekonomickej prognózy vychádzajú z rozhodnutí zahraničných investorov investovať na Slovensku a sú základom na to, aby sa príjemné čísla, ktoré máme na papieri, mohli stať realitou a pozitívne ovplyvnili životnú úroveň na Slovensku," dodal Kažimír.

Opačný názor na vývoj ekonomiky má podpredseda opozičného KDH Miloš Moravčík. Ekonomika podľa neho síce rastie, ale "stojí za tým vyhadzovanie peňazí z eurofondov, či predražené nákupy ministrov".

"Minister financií by sa mal radšej zaoberať zhoršujúcim sa zdravím slovenskej ekonomiky. Tú zožierajú vysoké dane a rozsiahla korupcia. Podmienky pre podnikanie slušných podnikateľov sa zhoršujú, darí sa skôr len tým, ktorí sú spriaznení s vládnou mocou a nemajú žiadne zábrany. Ak to takto pôjde ďalej, tak z ekonomického rastu sa čoskoro môže stať stagnácia až úpadok," uviedol v stanovisku pre médiá Moravčík.