Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Peter Kažimír: Konsolidačné opatrenia budú pre nás bolestivé

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa šéfa rezortu financií je odhad ministerstva financií na rok 2013 pesimistickejší.

Bratislava 11. mája (TASR) - Bez dodatočných konsolidačných opatrení bude mať Slovensko podľa dnešného kvalifikovaného odhadu Európskej komisie (EK) v nasledujúcom roku deficit 4,9 %. Od plánu zníženia deficitu verejných financií na 3 % práve v roku 2013 sa tak výrazne vzdiali.

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) na brífingu upozornil, že Slovensko si to nemôže dovoliť. Krajina by tak totiž mala štvrtý najvyšší deficit spomedzi členov eurozóny a verejný dlh k hrubému domácemu produktu (HDP) by presiahol 50 %, a tak už dlhodobo avizuje nevyhnutné opatrenia.

"Premeškali sme celý tento rok a o to bolestivejšie to bude v nasledujúcich mesiacoch," pripomenul na margo plánovaných zmien a ich dopadu na obyvateľov. Dodal, že odhad ministerstva financií je na rok 2013 ešte o niečo pesimistickejší, konkrétne na úrovni 4,92 %.

Situáciu v eurozóne zhodnotil ako pochmúrnu, a to pri pohľade na čísla, ktoré dnes komisia zverejnila aj o odhadoch rastu ekonomík. Slovensku prognózuje na tento rok 1,8-% rast. "S uspokojením treba prijať revidovanie rastu smerom nahor," konštatoval minister s tým, že SR spolu s Francúzskom boli jediné krajiny so zvýšeným revidovaným odhadom svojho vývoja.

Tu bude player